ep imagen hoteles

Malgrat aquest any nefast que viu el turisme espanyol, els inversors internacionals saben que mantindrà el seu alt rendiment quan aconsegueixi superar la crisi del coronavirus. Per això, aprofitant aquesta complicada situació, els fons voltor estan buscant la millor ocasió per a invertir en aquest mercat, una oportunitat que trobaran als hotels independents.

En no tenir el recolzament d'una gran marca nacional o internacional, els hotels independents tenen més risc de perdre múscul financer i veure's obligats a vendre al millor postor, segons apunten fonts del sector hoteler. Aquesta perspectiva ha atret l'interès d'un nombre de fons estrangers i 'family office', sobretot de l'Orient Mitjà i els Estats Units, que ja estan analitzant oportunitats de compra.

"El major recorregut de rendibilitat d'un hotel s'obté amb una marca internacional", remarca Ivar Yuste, soci de la consultora PHG Hotels & Resorts. "Si no comptes amb una d'aquestes marques, els teus ingressos són menors, aconsegueixes menys eficiències comercials, etc, i amb més probabilitat, pots ser presa fàcil de compradors que aprofitin un moment sota del cicle per comprar-te amb una oferta a la baixa", afegeix.

Yuste considera que l'arribada dels fons voltor és "una excel·lent notícia" perquè significa que el mercat hoteler espanyol encara té molt de recorregut. A més, permet a les companyies amb dificultats econòmiques vendre part dels seus actius (en aquest cas hotels) per evitar entrar en concurs de creditors o arribar a la fallida.

No obstant això, els inversors es mantenen a l'espera, perquè encara cap hotel no ha rebaixat el preu dels seus actius, confiant que no hauran de vendre i que aconseguiran recuperar-se a poc a poc, quan se'ls permeti reprendre l'activitat. Com més s'endarrereixi l'obertura dels hotels, més difícil ho tindran per recuperar-se, per la qual cosa l'arribada de fons internacionals depèn dels terminis que estableixi el Govern en el seu pla de desescalada.

ÉS NECESSARI REOBRIR ELS HOTELS COM MÉS AVIAT MILLOR

'Bolsamanía' ja va explicar la setmana passada que si els hotels superen aquesta crisi durant els pròxims sis o dotze mesos, el nombre de fons voltor que intentin aprofitar-se de les febleses del sector serà més limitat. En canvi, com més temps trigui la recuperació, "afloraran més operacions vinculades a perfils d'inversió més oportunistes", segons explicava el director nacional d'Hotels de CBRE España, Jorge Ruiz.

El sector hoteler està desesperat per tornar a obrir les portes, però reconeix que hauran de complir protocols estrictes de seguretat. Tant Meliá com Room Mat, que van participar la setmana passada en una trobada del sector, van assegurar que poden tenir locals operatius al juliol, encara que siguin puntuals i destinats a un turisme nacional, que fonamentalment utilitzarà el vehicle personal per desplaçar-se.

No obstant això, amb la suspensió de la Setmana Santa i una temporada d'estiu que segurament es desenvoluparà a mig gas, tots els experts donen per perdut el 2020. A Randstad Research estimen que moltes de les activitats del sector turístic no recuperaran els nivells previs a la crisi fins, com a mínim, el primer trimestre de 2022. A PHG Hotels & Resorts són una mica més pessimistes, i daten la recuperació d'aquí a tres o quatre anys.

Noticias relacionadas

contador