ep produccion del env200 en la planta de nissan en barcelona
NISSAN - Archivo

4.163 vehicles. Aquests van ser els turismes i tot terrenys que es van matricular a Espanya el mes d'abril. La pitjor dada dels últims 20 anys, marcada per l'estat d'alarma i el tancament de tots els concessionaris. Ara, a mitjan maig, aquests establiments tornen a obrir, però amb cita prèvia, i només en aquelles zones que hagin fet el salt a la fase 1 de la desescalada.

Però aixecar els tancaments no és suficient perquè el sector recuperi la normalitat. Queda molt terreny per recórrer. Per això, els fabricants reclamen un pla de xoc que ajudi la indústria a revitalitzar la producció, com ja ha fet Alemanya. També, als consumidors, perquè es decideixin a adquirir vehicles malgrat la crisi econòmica derivada de la Covid-19, que pot esborrar 700.000 noves matriculacions durant el conjunt de l'any, quan en el passat exercici les vendes ja anaven a la baixa i es van vendre 1,25 milions d'unitats.

RECUPERAR LA NORMALITAT

Les factories espanyoles del sector tornen a reactivar-se, encara que amb els volums de producció minvats i en un entorn incert. Durant el primer trimestre de l'any es van fabricar a Espanya una mica més de 646.000 vehicles, un 14,6% menys que durant el mateix període de 2019. Però aquesta dada, només recull dues setmanes d'estat d'alarma; mentre que a l'abril la producció va ser pràcticament nul·la, segons reconeix l'Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac).

La indústria estima que tancarà l'any amb una caiguda de la producció de prop de 700.000 vehicles; més que totes les fabricades entre gener i març. Si s'arribés a aquesta xifra, suposaria tornar a un volum pròxim als dos milions d'unitats al tancament de 2020. Seria la xifra més baixa dels últims set anys.

Per això, el sector reclama un pla de xoc que actuï tant sobre el producció, amb mesures que fomentin la flexibilitat laboral i impulsin la inversió via innovació (I+D), com sobre la demanda, a través d'ajudes a la compra d'automòbils, que a més permetin rejovenir el parc automobilístic en plena transició cap als vehicles de baixes emissions. Perquè, encara que ara hagi quedat en un segon pla, l'Executiu de Sánchez advoca per una economia zero emissions al 2050.

DONAR SORTIDA ALS ESTOCS

El primer pas per als fabricants és donar sortida als cotxes acabats. A Nissan, per exemple, esperen donar sortida com més aviat millor a l'estoc acumulat abans de la pandèmia, però reconeixen que la sortida d'aquesta crisi serà molt lenta. Sobretot perquè encara no han pogut recuperar tota la seva producció, a causa de la vaga indefinida que van iniciar els treballadors per les sospites del tancament de les seves instal·lacions a Europa.

Passa el mateix amb els vehicles comercials i els camions. Iveco preveu una recuperació ràpida a mesura que els països europeus obrin les seves activitats productives i es reactivi la demanda de transport. Té una visió més optimista perquè no ven cotxes a particulars, sinó que fabrica camions o furgonetes comercials. Així i tot, asseguren que és necessari un pla d'ajudes concret per reactivar demanda. "A més, seria una oportunitat òptima per fer un pas més en la descarbonització, apostant per incentivar la compra de vehicles alternatius", afegeixen des de la companyia.

El grup industrial italià va reprendre aquest dilluns la seva producció a les fàbriques de Madrid i Valladolid i, a manca d'ajuda governamental, ha començat a treballar en el seu propi pla per reactivar el mercat. En concret, ha llançat "Muy Renting 2.0", un model de lloguer a llarg termini que ofereix l'assegurança, pneumàtics i garantia oficial de la marca per a aquells clients que ho sol·licitin abans del 30 de juny.

De moment, el sector ja s'ha reunit amb l'Executiu. En concret, les associacions de fabricants (Anfac i Sernauto) i les de distribució i comercialització de vehicles (Faconauto i Ganvam) ja han traslladat tant a la ministra per a la Transició Ecològica (i encarregada del pla de desescalada), Teresa Ribera; com a la titular d'Indústria, Reyes Maroto; que la indústria de l'automòbil és un “tractor” de l'economia. Recorden que cada milió d'euros destinat a ajudes a la renovació del parc suposa 1,7 milions addicionals de recaptació fiscal, principalment per IVA i Matriculació i, a més, injecta 3,4 milions més al PIB nacional.

Noticias relacionadas

contador