Els hotels han disparat les seves reserves per al mes d'agost, sobretot els que estan situats a les clàssiques destinacions nacionals de sol i platja, com mostren diverses plataformes d'allotjaments turístics. Després de dos mesos d'estricte confinament, els espanyols no volen quedar-se sense vacances d'estiu i estan aprofitant les ofertes, encoratjats per la possibilitat de cancel·lar gratuïtament la reserva si la Covid-19 impedeix fer el viatge.
"Un 71% dels allotjaments ja no estan disponibles a la nostra web per a aquestes dates". Aquest és el missatge que llançava Booking aquest dimarts en fer una cerca per una habitació per a dues persones a Benicàssim (Castelló) durant la primera setmana completa d'agost. El mateix succeeix amb altres destinacions icòniques de la costa espanyola, com Conil (Cadis) o Cabo de Gata (Almeria). Fins i tot a Xàbia (Alacant), l'ocupació supera el 90%.
Noticia relacionada
Los hoteles esperarán hasta entrar en la 'nueva normalidad' para abrir sus puertasA d'altres plataformes, com Trivago, que no ofereixen el percentatge aproximat d'allotjaments reservats, es repeteixen les alertes que subratllen l'increment en la contractació d'habitacions. "2 reserves aquesta setmana", "Només queda una opció com aquesta a la nostra pàgina" o "Esgotat! Reservada l'última habitació per a aquestes dates", són només alguns missatges que es poden llegir a molts dels anuncis publicats.
Agost i setembre s'estan erigint com els mesos més forts d'aquesta temporada d'estiu, almenys quant a nombre de reserves es refereix. Juliol ha quedat, de moment, en un segon pla, davant el temor que alguns territoris no es trobin encara en la denominada 'nova normalitat' i, per tant, estigui prohibit el turisme interprovincial.
De fet, tot i que els hotels poden obrir les seves portes des de l'inici de la Fase 1, la majoria esperarà a la 'nova normalitat' per a tornar a rebre als seus hostes. Des del sector sostenen que els resulta menys costós continuar tancats que reprendre l'activitat, ja que no poden sobreviure únicament amb el mercat local. "És pràcticament impossible que reobrim els negocis sense destrucció del teixit empresarial", lamentava Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) quan el Govern va donar a conèixer el procés de desescalada.
ELS HOTELS S'ESFORCEN PER ATREURE TURISTES
Per tranquil·litzar els turistes i fomentar les reserves, la immensa majoria d'hotels ofereix realitzar el pagament quan s'hagi completat l'estada o cancel·lar gratuïtament, en el cas que no es pugui viatjar pel coronavirus (es recomana comprovar la situació abans de reservar). A més, han llançat nombroses ofertes per intentar atreure el major nombre de clients i evitar perdre la temporada d'estiu, com ja va succeir amb la de Setmana Santa.
Per exemple, Meliá busca penjar el cartell de complet als seus hotels amb descomptes de fins al 50%. Segons la seva pròpia pàgina web, a les illes Canàries hi té quatre hotels sense disponibilitat per al mes d'agost, i el mateix succeeix amb altres destinacions, com Barcelona o Alacant. Des de la companyia aclareixen encara no estan plens, sinó que estan treballant en el calendari d'obertures i és possible que les vendes a través d'Internet no constin encara com a disponibles en alguns casos.
Malgrat l'increment en les reserves, les xifres estan molt allunyades de les habituals als mesos d'estiu, ja que la immensa majoria de les reserves es concentren únicament en el turisme nacional. Aquesta és una altra de les queixes del sector hoteler, que culpa al Govern d'espantar als turistes internacionals amb la quarantena de 14 dies que ha decretat durant l'estat d'alarma, que es prorrogarà fins al 8 de juny. Aquesta decisió també ha rebut crítiques a nivell internacional, com la del president de França Emmanuel Macron: "no estic segur que la mesura sigui la més eficaç ni més realista".