Els inversors no semblen gaire contents amb l'oferta que ha llançat Telefónica, juntament amb TIM i Claro, pel negoci mòbil d'Oi al Brasil. L'operadora està caient aquest dilluns un 0,8%. No obstant això, els analistes estan bastant satisfets amb aquesta operació, que aconsegueix que la companyia reforci la seva presència en un mercat clau com és el Brasil però sense gastar-hi massa, gràcies a que l'oferta és conjunta.
- 4,30€
- 0,84%
Oi és la quarta operadora del mercat brasiler, amb una quota de mercat del 16%. Va entrar en concurs de creditors al 2016. La seva contínua pèrdua de quota de mercat i un deute que frega el 13.000 milions haurien derivat en un procés de venda dels seus actius de telefonia mòbil. Al juny, Oi va indicar que el preu mínim d'aquests actius era de 15.000 milions de reals (2.500 milions d'euros). La subhasta competitiva se celebrarà al quart trimestre de 2020.
Noticia relacionada
Por más que rebote Telefónica en el corto plazo, seguirá siendo bajista"Assumint que el preu és el mínim indicat per Oi i que Telefónica adquireix un terç dels actius, suposaria una inversió d'uns 830 milions, la qual cosa representa un 2,2% del deute financer net del grup, i que podria generar un OIBDA incremental a l'entorn de 250 milions (1,7% de l'OIBDA del grup al 2019)", expliquen des de Bankinter.
El 'banc taronja' considera que el negoci d'Oi podria ser interessant per a Telefónica, no només perquè el pas de quatre a tres operadors es traduiria en una caiguda de competència al mercat brasiler, sinó també perquè Oi opera en zones on Telefónica té menys presència. En aquest context, l'operació podria facilitar una certa millora de marges i guany de quota en un mercat estratègic per al grup.
Així mateix, Vivo, filial de Telefónica al Brasil, obtindria accés a clients, freqüències i actius de xarxa d'Oi que permetrien reduir futures necessitats d'inversió i obtenir sinergies de costos en espectre, en xarxa i comercials.
"Aquesta operació conjunta elimina la incertesa que penjava sobre Telefónica que abordés la compra d'Oi en solitari per defensar la seva posició de lideratge", subratllen des de Bankinter, al mateix temps que recorden que el principal problema de l'operadora és el seu elevat endeutament.
En aquest mateix sentit, Banc Sabadell valora "de forma molt positiva" el fet que l'oferta sigui conjunta i veu aquesta operació com un dels catalitzadors per a Telefónica "ja que la consolidació del mercat brasiler comportaria una disminució de la competència i una relaxació de les inversions".