Thomas Cook s'ha declarat aquest dilluns en fallida, fet que suposa que cessa la seva activitat amb efecte immediat i deixa centenars de milers de turistes a tot el món sense les seves reserves, en no haver aconseguit un acord sobre el seu rescat. L'operador de viatges més antic del món càrrega amb un deute de 1.700 milions de lliures, afectat sobretot per la competència d'Internet.
L'Autoritat d'Aviació Civil (CAA) del Regne Unit ha assenyalat que Thomas Cook havia deixat de comerciar i que, juntament amb el govern, treballarà per enviar a casa els més de 150.000 clients britànics durant les pròximes dues setmanes. El govern i la CAA han assegurat que, a causa de la situació, la cancel·lació de vols era inevitable. "Thomas Cook ha deixat de negociar, de manera que tots els vols de Thomas Cook ara es cancel·len", ha subratllat la CAA.
Per la seva banda, el president executiu de la companyia, Peter Fankhauser, ha assegurat que lamenta profundament el tancament de l'empresa després que no pogués assegurar un paquet de rescat dels seus prestadors. "M'agradaria disculpar-me amb els nostres milions de clients i milers d'empleats, proveïdors i socis que ens han donat suport durant molts anys", ha afirmat Fankhauser en un comunicat emès a primera hora d'aquest dilluns. "És una profunda tristesa per a mi i per a la resta de la junta que no haguem tingut èxit", ha asseverat.
La fallida de Thomas Cook marca el final d'una de les empreses més antigues del Regne Unit que va començar el 1841 en dur a terme excursions en tren locals abans de sobreviure dues guerres mundials per ser pionera del turisme. L'empresa ara administra hotels, resorts i aerolínies per 19 milions de persones a l'any en 16 països. Actualment compta amb 600.000 persones a l'estranger, cosa que obliga els governs i les companyies d'assegurances a coordinar una gran operació. A més, això posa en perill 21.000 llocs de treball i fins a 550 agències de viatge al Regne Unit s'enfronten al tancament.