Bankinter ha rebut l'autorització del Banc Central Europeu (BCE) per distribuir en espècie entre els seus accionistes la totalitat de la prima d'emissió (per import de 1.184 milions d'euros) mitjançant el lliurament d'accions de Línia Directa, com a pas previ a la sortida a borsa de l'asseguradora.
- 7,72€
- 1,21%
L'operació, aprovada durant la passada Junta General d'Accionistes i prevista inicialment per al segon semestre de 2020, va haver de ser postergada en línia amb les recomanacions generals de prudència i conservació de capital del BCE davant el canvi de l'escenari macroeconòmic provocat per la pandèmia del coronavirus.
El valor de mercat de l'asseguradora es va fixar en 1.434 milions d'euros basant-se en una anàlisi de valoració realitzat per experts independents. Segons aquesta valoració, el repartiment de la prima d'emissió (1.184 milions d'euros) suposarà el lliurament als accionistes del 82,6% del capital social de la companyia, quedant en mans de Bankinter, com una participació financera, el 17,4% restant, amb un valor estimat, segons aquest mateix càlcul, de 249,7 milions d'euros.
El repartiment de les accions es realitzarà a raó d'una acció de l'asseguradora per cada acció de Bankinter, la qual cosa suposarà repartir un nombre de títols equivalent al nombre actual d'accions del banc: 898.866.154, corresponents al 82,6% del capital. Això significa fixar el 100% d'accions de l'asseguradora en 1.088.416.840. Atès que Línia Directa compta actualment amb 2,4 milions d'accions, serà necessari realitzar un split per ajustar aquesta xifra amb la nova quantitat de títols.
El valor de referència que tindrà Línia Directa en el moment previ a cotitzar serà d'1,318 euros per acció, que és el resultat de dividir la valoració de l'expert independent (1.434 milions d'euros) entre el nombre d'accions de la companyia.
Al llarg del mes d'abril, i amb caràcter previ a la seva sortida a borsa, Línia Directa pagarà un dividend a Bankinter de 120 milions d'euros, superant la seva ràtio de solvència el 210%. La posada en valor raonable de la participació generarà per al banc una plusvàlua d'aproximadament 1.000 milions d'euros, que es retindrà íntegrament com a recursos propis.
Es preveu que l'operació millorarà la ràtio de solvència consolidada CET1 en aproximadament 8 punts bàsics.
SORTIDA A BORSA AL FINAL D'ABRIL
Després de l'autorització del BCE, ja rebuda, queden per complir-se dues condicions per a l'efectiva execució de l'operació: d'una banda, la no oposició de la Direcció General d'Assegurances a la modificació de les participacions significatives en Línia Directa i l'aprovació i registre per part de la CNMV del corresponent fullet d'admissió a cotització de les accions de l'asseguradora, la qual cosa es preveu per a mitjans d'abril. En complir-se el calendari previst, l'efectiva admissió a cotització de Línia Directa (LDA) tindria lloc, previsiblement, per a finals d'abril.
Bankinter ha afegit que amb aquesta operació té com a objectiu "posar en valor una companyia que atresora una trajectòria de 25 anys, amb més de 3 milions de clients, que és líder a Espanya en assegurança directa, amb un model de negoci altament rendible i amb un creixement que supera de manera recurrent el de la resta del mercat".
Així mateix, l'operació permet separar el negoci d'assegurança directa del purament bancari, permetent a cada companyia desenvolupar les seves estratègies en el futur de manera independent i que aquestes puguin operar en els seus respectius entorns reguladors amb una estructura de capital i una política de dividends adequada a les seves necessitats.
Bankinter considera que aquesta operació és "excel·lent", tant per a Línia Directa com per al banc i per als seus accionistes, "als qui es retornarà l'esforç realitzat el 1994, i el 2009 en l'ampliació de capital per comprar a Royal Bank of Scotland el 50% que no controlava de l'asseguradora, per un import de 426 milions d'euros".
L'entitat ha conclòs que es troba "en un moment òptim per realitzar la desagregació del seu negoci assegurador, a causa del seu extraordinari posicionament en termes de rendibilitat, solvència i diversificació, tant geogràficament (amb presència en quatre països d'Europa), com en tipologia de negoci, amb noves i creixents fonts d'ingressos que se sumen a l'aportació de les seves línies més consolidades, la qual cosa permetrà compensar l'absència del negoci assegurador en un horitzó aproximat de tres anys".