El conflicte independentista segueix llastrant els resultats de les hoteleres a Catalunya. Tot i que la situació ha millorat, 2018 va ser "nefast" per a Meliá, ha assegurat el seu vicepresident i conseller delegat, Gabriel Escarrer. El cop es va notar, sobretot, en la categoria cinc estrelles de tot Barcelona, on els ingressos per habitació disponible (RevPar) es van desplomar un 20% per a tot el sector. A Meliá li ha costat 3 milions en els ingressos dels seus hotels a tot Catalunya, confirma l'hotelera a aquest mitjà.
- 1,60€
- 0,00%
"Després de tota la inestabilitat política, crec que hem tornat a una relativa normalitat. Hi ha una clara millora en les reserves a Barcelona, però estem lluny d'arribar als nivells previs a l'1-O", ha assegurat l'executiu en referència al referèndum il·legal celebrat l'1 d'octubre de 2017. Meliá té actualment 11 hotels a Catalunya, sis dels quals, a Barcelona.
Els comptes de l'hotelera fins al setembre ja anticipaven la situació. Els ingressos dels principals hotels a la Ciutat Comtal es van desplomar un 24%. És més, la companyia esperava una millora del RevPar durant l'últim trimestre de l'any i ja avançava que a Barcelona no aconseguiria. La incertesa política ha passat factura tant al segment alt com al de reunions i convencions (MICE, en la sigla en anglès). El conflicte polític ja va impactar al tancament de 2017, amb una pèrdua de 3 milions d'euros durant l'últim trimestre, i el cop per a tot el 2018 hauria estat similar.
Segons Escarrer, l'efecte del conflicte polític en el turisme ha tirat per terra la feina de promoció que s'ha fet tant des de Barcelona com des de la comunitat.
BARCELONA, LLOC COMPLICAT
Tot i que el turisme a Barcelona ha avançat un 8% el 2018, el sector hoteler segueix mostrant la seva preocupació per l'impacte del conflicte polític en la seva operació.
Des de Barceló Hotel Group adverteixen també que la situació es manté complicada a Barcelona. Els resultats de l'hotelera de Simón Pedro Barceló també van ser pitjors durant l'últim any, però atribueixen la caiguda no només a la inestabilitat política, sinó a la percepció que tenen els turistes sobre la inseguretat a la ciutat.
"Barcelona pot passar de ser un lloc magnífic per als turistes i empresaris a ser un lloc complicat", ha afirmat Raúl González, conseller delegat de Barceló Hotel Group per a la zona EMEA. Segons l'executiu, el passat exercici va ser "clarament pitjor" que el 2017. Si bé, durant la primera meitat de l'any encara es conservava certa "inèrcia" positiva, en el global de l'any han apreciat "una caiguda important de la rendibilitat". Els nivells d'ocupació segueixen sent bons, però els preus han caigut un 8%, "cosa que ha provocat la notable caiguda de la rendibilitat", explica González.
El mateix escenari descriu Room Mate, l'hotelera de Kike Sarasola. La cadena va tancar el 2018 amb una facturació de 83 milions d'euros, un 3,8% més que el 2017, ha indicat el seu president durant un acte a Fitur. A Catalunya l'ocupació es va mantenir a bon nivell durant tot 2018, però des d'abril a novembre, la caiguda lliure del preu mitjà en fins a un 20%, ha arrossegat la seva rendibilitat. "Quan hi ha incertesa política, hi ha incertesa turística", subratlla Sarasola.