• El seu objectiu és vendre actius immobiliaris i dubtosos per un import superior a 800 milions d'euros fins a final d'any
  • El banc realitza aquest moviment abans que acabi la prohibició sobre les posicions curtes
  • La capitalització borsària del banc asturià no arriba actualment als 900 milions d'euros
menendez casjas
Archivo / EP

Liberbank ha anunciat una ampliació de capital de 500 milions d'euros per reforçar el seu balanç, especialment per enfortir les seves ràtios de capital i la cobertura dels seus actius improductius. El banc realitza aquest moviment abans que acabi la prohibició d'establir posicions baixistes (curtes) sobre les seves accions, establerta per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el 12 de juny que va ser prorrogada durant dos mesos el 12 de juliol, fins al proper 12 de setembre.

  • 0,28€
  • 1,72%

Liberbank ha confirmat que els seus principals accionistes, com el fons d'inversió Oceanwood Capital (12,6%), l'empresari Ernesto Tinajero (7,4%) i la Corporació Masaveu (5%), així com les fundacions bancàries (43,8 %) que controlen l'entitat amb un total del 68,8% del capital han mostrat el seu compromís d'acudir a l'ampliació de capital (en el cas de les fundacions, "mitjançant una operació econòmicament neutra"). Les accions de Liberbank han pujat aquest dimecres un 0,2%, fins a 0,97 euros; i la seva capitalització en borsa és de gairebé 900 milions d'euros.

El banc ha explicat en nota de premsa que els seus objectius són "accelerar els seus objectius estratègics i el seu pla de millora de la rendibilitat". A més, ha afegit que "l'operació permetrà millorar el perfil de risc de l'entitat i accelerar la reducció d'immobles i dubtosos". Al mes d'agost, Liberbank va vendre la seva filial immobiliària Mihabitans a Haia Real Estate, plataforma a Espanya del fons Cerberus, per 85 milions d'euros.

El banc preveu "a partir d'ara i fins a final d'any realitzar la venda d'actius immobiliaris i dubtosos per un import superior a 800 milions d'euros. L'objectiu és que la ràtio de mora se situï al 3,5% el 2019 i les cobertures de NPAs (actius improductius) s'elevin al voltant del 50%, a la banda alta del sector bancari cotitzat".

El Consell d'Administració proposarà l'operació a la Junta General d'Accionistes, convocada per al dia 9 d'octubre de 2017, l'esmentada ampliació de capital amb dret de subscripció preferent.

"Les mesures de capital permetran, a més, millorar la rendibilitat del negoci típic bancari, amb una rendibilitat sobre el capital (ROE) estimada a l'entorn del 8% el 2020, i l'establiment d'una política de dividends, amb la previsió d'abonar retribució a l'accionista amb càrrec de 2018".

Finalment, Liberbank afirma que l'ampliació millorarà "la posició competitiva de Liberbank" i "la confiança dels inversors i del mercat, perquè es reforça el perfil de baix risc basat en un balanç compost principalment per riscos minoristes hipotecaris, que representen actualment el 60 % del total de la inversió creditícia".

"L'ampliació de capital tindria també un impacte positiu sobre la rendibilitat ja que, addicionalment a la inversió de la liquiditat procedent d’ella, en accelerar la reducció de la cartera de préstecs dubtosos i adjudicats es redueix el cost de manteniment i gestió d'aquests actius i es genera més liquiditat per destinar a actius rendibles", conclou el banc.

ATAC BAIXISTA

Liberbank es va desplomar en borsa a principis de juny després de la resolució de Banc Popular, ja que els inversors baixistes van considerar que era el banc espanyol cotitzat amb un balanç més feble. Durant els primers dies de juny, les seves accions van arribar a desplomar més del 30% amb un fort volum negociat, cosa que va motivar la prohibició de posicions curtes per part de la CNMV.

Després de prorrogar el passat 12 de juliol fins al 12 de setembre la prohibició d’'obrir curts', la directiva de Liberbank ha decidit realitzar aquesta gran ampliació de capital, que supera el 50% de la seva capitalització borsària, per intentar recuperar la confiança del mercat i espantar els baixistes.

Noticias relacionadas

contador