ep ohl 20190527183012
OHL - Archivo
0,30€
  • 0,00€
  • -0,53%

La instrucció del cas Lezo acorrala al Grup OHL. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló, instructor del cas, ha reclamat aquesta setmana a diverses administracions públiques informació sobre 12 obres licitades i adjudicades entre 2002 i 2009 a la constructora OHL i al seu filial Societat Anònima Treballs i Obres (SATO).

El jutge valora imputar la companyia com a persona jurídica en veure indicis que alts càrrecs de la constructora van destinar gairebé 40 milions d'euros a suborns per aconseguir contractes en diverses comunitats autònomes. Els títols de la constructora han iniciat la sessió d'aquest dijous en vermell, amb una caiguda de més d'1,9%, fins als 1,04 euros per acció, però ha aconseguit recuperar impuls cap a la meitat de sessió.

Aquestes noves diligències, que formen part d'una peça separada del cas Lezo, arriben després de les declaracions davant l'Audiència de diversos directius i exdirectius d'OHL després de descobrir-se que un d'ells, Paulino Hernández, havia gravat converses que, segons un informe de la Guàrdia Civil, revelarien el presumpte pagament "sistemàtic" de comissions il·legals a canvi d'obra pública per part del grup de Juan Miguel Villar Mir.

El jutge també investiga si Javier López Madrid va rebre més de 700.000 euros per mossegades per adjudicacions a la constructora. En un acte al qual ha tingut accés Europa Press, el magistrat requereix a l'AEAT "perquè informi dels comptes bancaris de la qual sigui titular l'entitat Financera SIA Capital" amb la finalitat d'identificar aquesta transferència "realitzada per la luxemburguesa Lendir Investments SA. el 10 de novembre de 2010 o en data pròxima".

"Al mes de novembre de 2010 aquesta societat luxemburguesa va rebre 3,4 milions de dòlars procedents d'OHL SA. a través d'una filial mexicana presumptivament, per finançar el pagament de comissions", detalla l'acte judicial, que s'emmarca en la vuitena peça separada del cas Lezo i investiga subornacions per import proper als 40 milions d'euros.

SIS POLÍTICS INVESTIGATS

Al costat de la petició d'informació a diverses administracions públiques, la investigació de les presumptes comissions il·legals d'OHL a canvi d'obra pública ha portat al fet que García Castelló imputi sis polítics. De moment només ha cridat a declarar el proper 13 de juny a tres d'ells: Abelardo Genaro Moya (excàrrec de la Junta d'Andalusia), José Luis Almazán Palomino (PP de Melilla) i Albí Pardo Rodríguez (exdirector del Port de Cadis).

Els altres tres investigats són Luis Pedro Suárez Trenor, exdirigent de Coalició Canària (CC) i expresident del Port de Santa Creu de Tenerife; Luis Manuel Bruno Romero, exsotsdirector general de construcció de la Direcció de Carreteres de Foment amb el PP; i Antonio Àngel Castro Cordobez, que va ocupar el càrrec de conseller d'Infraestructures de Canàries i ara és diputat regional de CC.

Noticias relacionadas

contador