- Els experts adverteixen que la incertesa a Turquia augmenta el risc d'invertir en BBVA
- La digitalització i l'augment de beneficis a Llatinoamèrica són els punts forts de l'entitat
La notícia de l'intent de cop d'Estat a Turquia va sorprendre tothom fa poc més d'un mes. També els inversors, que es van llançar a reduir la seva exposició a la lira turca i a la Borsa d'Istanbul. A Espanya, un nom propi sona amb força a l'hora de veure els valors afectats: BBVA.
- 9,29€
- -0,17%
El banc espanyol es va convertir l'any passat en el principal accionista de Garanti, el segon major banc comercial de Turquia, amb una participació del 39,9%. Per a això, va comprar el 14,89% a Dogus per 1.854 milions d'euros. "BBVA és el banc europeu amb més presència a Turquia, un país amb un potencial de creixement altíssim, però que comporta riscos importants", recorda Felipe López-Gálvez, analista de Self Bank.
De fet, segons figura en el compte de resultats del banc presidit per Francisco González, BBVA va generar 324 milions d'euros de benefici al país durant el primer semestre de 2016, un 31,7% més que l'any anterior. És a dir, l'exposició a Turquia calculada com la capacitat de generar benefici, va aconseguir el 17% dels 1.833 milions de guanys entre gener i juny. Mentre que en volum d'actius suposa el 12,3%, segons calculen a Bankinter.
Des del tancament de l'IBEX-35 del 15 de juliol, abans de conèixer-se les primeres informacions sobre l'aixecament militar (es va desenvolupar la nit de divendres a dissabte), BBVA es deixa en borsa una mica més d'un 5%. La garrotada borsària està en línia amb Santander i fins i tot és lleugerament inferior a la d'altres bancs espanyols, però els interessos turcs del banc s'han revelat ja com una amenaça. El risc per a les accions és que s'iniciï un període d'inestabilitat a Turquia. "El negoci es podria veure perjudicat, per no parlar de la depreciació de la lira turca o de la caiguda del preu dels bons turcs que té en balanç", afegeix López-Gálvez.
En el període esmentat, la lira turca s'enfonsa prop d'un 4% respecte a l'euro des de l'aixecament militar. El XU 100, principal índex de la Borsa d'Istanbul, retrocedeix un 6% i esborra la meitat dels guanys que havia generat fins a aquest moment durant l'any. Els bancs turcs estan entre els valors més castigats de moment, i Garanti es deixa des del 15 de juliol més d'un 7%. Trenca així la tendència que tenia el 2016, exercici en el qual encara acumula una revaloració propera al 10%.
La inestabilitat política a Turquia i la depreciació de la lira turca penalitzen la cotització del banc
"L'exposició a Turquia augmenta el perfil de risc del banc", asseguren els analistes de Bankinter en un informe sobre BBVA. "La inestabilitat política a Turquia i la depreciació de la lira turca penalitzen la cotització del banc", afegeixen. A més, expliquen que aquesta escalada de la inestabilitat coincideix amb un deteriorament dels fonamentals macro del país. El dèficit per compte corrent se situa al voltant del 4,5% del PIB i la inflació supera el 7,6%. Factors que "estan propiciant un augment de la volatilitat i del risc percebut sobre el país que impactarà negativament sobre la cotització de BBVA a curt termini".
ADÉU AL POTENCIAL DE TURQUIA?
No hem d'oblidar que no fa gaire, l'economia turca creixia a ritmes anuals del 8% i 9%, i que el 2005 Goldman Sachs la va incloure entre els 'propers onze', països que descrivia amb el futur més atractiu per als inversors. Però com ha passat amb els BRIC (Brasil, Rússia, l'Índia i la Xina), terme també encunyat per Goldman, aquests alts ritmes de creixement mai són per sempre.
L'economia otomana va patir la crisi internacional amb una recessió del 4,8% el 2009, un sot en un camí de creixement que s'ha mantingut la resta del temps. El 2014 el PIB es va expandir un 2,9%, i l'any passat ho va fer en un 3,8%. El Fons Monetari Internacional (FMI) va projectar a l'abril un creixement també del 3,8% per a aquest any, abans de l'intent de cop d'estat que ha elevat la incertesa.
NO TOT ÉS NEGATIU PER A BBVA
Tot i Turquia, BBVA és per als analistes el valor amb més potencial entre els pesos pesants de l'IBEX-35 juntament amb Telefónica. El consens de mercat que recull Bloomberg li atorga un preu objectiu de 6,17 euros a l'entitat, fet que suposa una revaloració potencial del 20% davant la cotització actual, a prop dels 5,1 euros.
El que està fent millor BBVA és el procés de transformació tecnològica, la qual cosa donarà fruits a mitjà termini
"El que està fent millor és el procés de transformació tecnològica, la qual cosa donarà fruits a mitjà termini, ja que li farà guanyar quota de mercat davant altres bancs que han deixat de banda aquesta parcel·la", opina l'analista Felipe López-Gálvez , que destaca també com a element positiu l'informe de l'advocat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en el qual recomanava no aplicar retroactivitat abans del 2013 a l'anul·lació de les clàusules sòl i la devolució dels diners corresponent als clients.
Un altre dels factors clau per a les xifres de BBVA és Llatinoamèrica, regió a la qual, com la majoria dels 'blue chips' de l'IBEX, té una alta exposició. De fet, durant els sis primers mesos de l'any Mèxic va generar guanys per valor de 968 milions d'euros per a l'entitat (un 10,6% més que el 2015), el 52% del benefici total. A això cal afegir 394 milions a Amèrica del Sud, el 21,5% del total.
Tot i que la depreciació de les divises llatinoamericanes ha llastrat els comptes de BBVA els últims trimestres, "és molt positiu que tot i la recessió de part d'Amèrica del Sud el banc hagi pogut elevar els beneficis", matisa López-Gálvez.
No obstant això, l'analista apunta un altre risc: l'exposició directa i indirecta als Estats Units. Directa pel negoci que té en la primera economia mundial, que va generar un benefici de 178 milions d'euros fins al juny (un 9% del total). La indirecta per la vinculació de Mèxic amb el seu veí del nord. "Una de les principals preocupacions és que Donald Trump surti elegit president. Les eleccions, a més, també poden afectar la seva filial nord-americana, que es veuria afavorida per una pujada de tipus de la Reserva Federal (Fed). En aquesta divisió, també genera dubtes la qualitat dels seus actius als ulls de les autoritats", sentencia l'analista de Self Bank.