- Els bancs han deixat clar que, en proclamar-se la independència, aquesta permanència a la UE no està tan assegurada com afirma la Generalitat, expliquen els experts
La derivada d'aquesta sortida massiva d'empreses de Catalunya a la resta d'Espanya és la pressió que això està suposant per al procés independentista. ElConfidencial publica aquest divendres que a Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat, li va entrar el pànic i que es va reunir amb els presidents de Sabadell i CaixaBank per retenir les seus d’amdós bancs. De fet, en una entrevista que La Sexta va fer a Junqueras aquest dijous, abans de confirmar-se la decisió de Sabadell de traslladar la seva seu a Alacant, aquest encara posava en dubte que això pogués passar.
- 1,84€
- -1,21%
- 5,09€
- -1,40%
Però ha passat, i no només amb Sabadell. Aquest divendres CaixaBank també decidirà canviar la seva seu social, segons totes les apostes, i igualment se n'han anat altres companyies (Orizon, Dogi...) i hi ha un bon nombre d'altres que podria anar-se en breu (Abertis, Gas Natural, Catalana Occident...). Amb tot, el que no han aconseguit els polítics ni el Rei Felip VI, podria aconseguir-ho el poder econòmic. "Creiem que aquests successos són un pal en les pretensions independentistes i que podrien provocar una possible obertura al diàleg", assenyalen els analistes d'AlphaValue al seu informe d'aquest divendres.
Els experts de Link Securities, al seu informe d'aquest divendres, tenen una opinió semblant. Des del seu punt de vista, la sortida dels dos grans bancs de Catalunya és "’un bany de realitat' per als secessionistes que havien venut la idea que, després de la independència, Catalunya seguirà dins de la UE i de la Zona Euro". "És evident que les entitats bancàries, que segueixen 'enganxades' al BCBE per l'obtenció de liquiditat a curt termini, no pensen igual", afegeixen aquests experts.
Des de M&G Valors, per la seva banda, creuen que a partir de dilluns s'entrarà "en una nova fase del 'Procés', amb article 155 o sense". En la seva opinió, a partir de la setmana que ve hi haurà un intent de negociar algun tipus d'acord que ara mateix sembla difícil d’aconseguir. "La inestabilitat política de fons seguirà però, mentre hi hagi expectatives de negociació, esperaríem una certa normalització als mercats que permetés a la borsa espanyola seguir l'estela positiva de la resta de mercats europeus", prediuen aquests experts.
Amb tot, l'IBEX ha obert aquest divendres amb caigudes del 0,3%, amb la volatilitat molt present, especialment en CaixaBank i Sabadell. A hores d'ara els dos bancs es deixen un 1,7% després de començar la jornada amb pujades. Després de la fortes alces que va registrar ahir l'IBEX, després de les caigudes que es van veure dimecres, tot pot passar en el selectiu espanyol.