fridman-mikhail-letterone-rusia-dia
Reuters

Dia

0,02€
  • 0,00€
  • -0,60%

L'OPA llançada per LetterOne sobre DIA conclou aquest dilluns. El fons del magnat Mikhaïl Fridman tanca l'operació després de gairebé un mes i mig i afronta una setmana clau per a la supervivència de la companyia a causa de la necessitat de realitzar una ampliació de capital o trobar una altra via per revertir la causa de dissolució en què es troba abans del proper 20 de maig.

L'oferta, de 0,67 euros per acció, no ha deixat indiferents els inversors. Durant els últims mesos part dels minoritaris s'han mostrat manifestament en contra que LetterOne (que controla un 29% del capital) aconseguís fer-se amb DIA a preu de saldo.

La temperada acceptació rebuda durant les primeres setmanes de l'OPA va portar el fons a ampliar el termini d'acceptació i sol·licitar a la CNMV que li permetés modificar la seva oferta. Fridman, recolzat pel declivi del negoci que va mostrar l'avanç de resultats de DIA, va sol·licitar permís per eliminar completament el llindar d'acceptació de l'OPA (situat inicialment en un 35,5% del capital).

Per a això, era necessari que el regulador acceptés que la seva oferta complia les condicions de "preu equitatiu" marcades per la llei d'opes i es va recolzar en un informe de Duff & Phelps en què per diferents mètodes de valoració es conclou que l'acció de DIA val entre 0 i 0,105 euros. La CNMV va donar llum verda a la modificació i va aplanar el camí perquè l'OPA de LetterOne tingués èxit fa una setmana i aconseguir el control de DIA li costi uns 88 milions.

RESISTÈNCIA DELS MINORITARIS

Aprofitant que els títols de DIA cotitzaven encara per sota del preu de l'OPA , inversors minoritaris i fons han ampliat la seva posició en la cadena de supermercats durant les últimes setmanes. D'ells, tant l'exsoci de referència de Carrefour Gregoire Bontoux (3% de DIA), com l'empresari lusità Luis Amaral (2%) o els minoritaris representats per l'Associació d'Accionistes Defensors de DIA (3%) han subratllat que no vendrien a l'OPA i es quedarien com "nucli" d'accionistes en la companyia. Entre els fons destaca la inversió del gal Emmanuel Boussand que ha arribat a acumular un 10% del capital.

MÉS DINERS PER A DIA

LetterOne treballa ja amb els bancs creditors per tancar un acord sobre el deute i el finançament que requereix la companyia. El deteriorament financer de DIA i la incertesa sobre el seu futur està passant factura al negoci de la companyia. La cadena de supermercats té previst publicar els seus resultats del primer trimestre el proper 14 de maig però ja ha advertit que no seran bons: les pèrdues se situaran en un rang d'entre 140 i 150 milions i les vendes comparables han caigut un 4,3 % fins al març.

Durant els tres primers mesos de l'any el deute de la companyia ha incrementat en 250.400.000, superant ja els 1.700 milions. El patrimoni net negatiu ha passat de 99 milions al tancament de 2018 a uns 180 milions, segons les dades provisionals.

Aquest enfonsament lent de la companyia és el que ha portat LetterOne a buscar una via més segura per tancar l'OPA i accelerar així la presa de control de la companyia i la implementació dels seus plans. Però alguns analistes assenyalen ja que els 500 milions de la seva ampliació podrien no ser suficients. Hi haurà canvis en l'ampliació? Fonts pròximes al fons sostenen que, fins ara, l'ampliació de 500 milions es manté tal com es va plantejar des del principi. Només cal tancar un acord amb el 'pool' de bancs creditors perquè LetterOne injecti al dia següent els diners.

Noticias relacionadas

contador