Els ingressos dels serveis minoristes del sector de les telecomunicacions i audiovisual van caure un 1,3% durant el tercer trimestre de l'exercici passat fins als 6.083 milions d'euros, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Es tracta del primer descens interanual d'aquestes dimensions des del primer trimestre de l'any 2016. La guerra de promocions comercials pel futbol i la televisió de pagament durant el tercer trimestre del 2018 són una de les principals raons que han llastat el sector.
L'informe de la CNMC destaca que la quota de mercat per línies, tant de banda ampla com de telefonia mòbil per al conjunt dels tres principals operadors (Movistar, Vodafone i Orange), es va retallar en més de 2,5 punts. Així, Movistar va mantenir el seu nivell d'ingressos i va augmentar la seva quota fins al 42,9% sobre el total del mercat, mentre que Vodafone i Orange van perdre penetració, fins al 18,6% i el 18,4%, respectivament.
El grup MásMóvil, per la seva banda, va incrementar un 17,4% els seus ingressos minoristes durant el tercer trimestre, i així va aconseguir una quota del 6% sobre el total, mentre que Atresmedia, en va acaparar el 2,4%, per davant de Mediaset Espanya, amb el 2,5%; d'Euskaltel, amb el 2,7%, i de la resta, amb el 6,6%.
AUGMENT DELS ACCESSOS NGA
Les dades recollides per la CNMC apunten que el total d'accessos instal·lats de nova generació (NGA) es va situar als 53,8 milions durant el tercer trimestre de l'exercici passat, xifra que suposa una pujada del 16,8% respecte a aquests mesos de l'any precedent.
Així, els accessos que van experimentar una major pujada van ser els de fibra fins a la llar (FTTH), amb 42,9 milions d'accessos desplegats, en comparació amb els 35,2 milions comptabilitzats el setembre de 2017. A més, els accessos NGA sobre els quals es presta servei van superar els onze milions, un 19% més.
A més, l'informe apunta que al tancament del tercer trimestre de 2018, del total de 14,8 milions de connexions de banda ampla fixa, 10,6 milions d'elles tenien una velocitat contractada de 30 Mbps o més, és a dir 1,7 milions més que fa un any i un 62,5% d'aquestes línies tenia una velocitat de 100 Mbps o més.
Entre les dades de Competència destaca, al seu torn, que el 89,4% de les línies de banda ampla fixa pertanyia als tres principals operadors, 2,8 punts menys que fa un any, mentre que el 79,1% de les línies mòbils era propietat d'aquests operadors, enfront del 87,1% de l'exercici previ.
D'altra banda, el volum de línies mòbils que es van connectar a Internet va pujar un 4,1% al tancament del tercer trimestre de 2018, fins a 45,8 milions, mentre que el setembre el nombre de paquets quàdruples i quíntuples es va situar als 12,1 milions, és a dir, 645.000 més que fa un any.
Finalment, els abonats a televisió de pagament van arribar als 6,9 milions de persones, un 7,4% més, i la tecnologia IP va sumar 745.000 abonats, "en contraposició als descensos registrats de la televisió per satèl·lit i per cable".