"La tecnologia sembla haver entrat en una fase de debilitat cada vegada més accentuada". Edoardo Fusco, analista de mercats d'eToro, resumeix amb aquesta afirmació una realitat que s'està vivint ara al mercat de renda variable. Així ho constata José María Rodríguez, expert tècnic de Bolsamanía, qui coincideix amb Fusco en què aquests descensos estan motivats per "una rotació de carteres".
- 192,04$
- -0,98%
- 218,94$
- -1,44%
- 236,85$
- -2,41%
- 615,86$
- 0,84%
- 837,69$
- -4,26%
- 394,74$
- -0,05%
"El quadre de fons dels mercats no canvia: el sector tecnològic segueix mostrant les majors debilitats en un context en què els inversors segueixen reposicionant-se en els sectors més cíclics", apunta Edoardo Fusco, al mateix temps que destaca les últimes caigudes en el Nasdaq 100, mentre l'S&P i el Dow Jones ho han fet millor. "L'any passat els diners se'n va anar a les tecnològiques i ara els toca patir", afegeix Rodríguez.
Els experts expliquen que aquesta rotació de carteres s'està veient impulsada pel continu augment dels rendiments dels bons que "està forçant un canvi des de les tecnologies d''alta volada' fins als valors que podrien beneficiar-se d'un hipotètic augment dels tipus d' interès, com els bancs".
Bloomberg apunta, en relació a això, que mentre que els grans valors tecnològics estan patint, altres s'estan recuperant. "Les empreses tecnològiques més antigues han pujat durant les últimes dues setmanes, ja que l'augment dels rendiments dels bons i la millora de l'economia han portat els inversors a vendre accions d'empreses de creixement més ràpid, com Salesforce.com, i comprar-ne altres més rendibles, com HP", precisa. HP, al costat de Xerox i Oracle, ha avançat més d'un 8% des del 19 de febrer, la qual cosa les converteix en les companyies de millor rendiment de l'S&P 500 del sector de tecnologies de la informació. Salesforce, per contra, registra el segon pitjor rendiment del grup, amb un descens del 16%
La pregunta ara és si aquestes caigudes en les grans tecnològiques són un senyal que cal allunyar-se d'aquests valors o, per contra, han d'aprofitar-se com una oportunitat per comprar. José María Rodríguez ho té clar: "La tecnologia segueix sent molt fort i crec que evidentment caldria aprofitar la fase correctiva per entrar-hi." Tot i que no és descartable que el Nasdaq pugui caure a curt un 8% des dels nivells actuals, crec que en aquest cas cal aprofitar les correccions per 'pujar-se al tren'", insisteix.
Des d'una perspectiva fonamental, Bankinter considera que el sector tecnològic nord-americà està recolzat per una expectativa de creixement de beneficis durant els propers anys "molt superior a la de la mitjana de mercat". En la seva opinió, això és el que realment servirà per suportar les cotitzacions a mitjà-llarg termini. "Tot i això, està clar que després de les fortes pujades acumulades l'any 2020 (+48% Nasdaq 100) i amb l'elevada beta d'aquests valors, resulta lògic que quan hi ha retallades es vegin especialment afectats", reconeix.
VALOR A VALOR
José María Rodríguez repassa l'aspecte tècnic de les principals tecnològiques i insisteix en la idea que li agraden totes elles, perquè segueixen sent "clarament alcistes". Això sí, si hagués de triar, es decantaria per Apple per a un perfil més conservador a causa del tipus d'empresa i l'experiència de llarg termini. "És la millor opció si vols dormir tranquil". D'altra banda, "si et va una mica més la marxa, la triada seria Tesla", apunta.
Tesla: va marcar màxims històrics al gener als 900 dòlars i cau des de llavors un 28% (es troba als 653 dòlars). Té un suport molt important als 619 dòlars i un altre més avall, als 500 dòlars.
Alphabet (Google): cau un 7% des dels màxims històrics marcats al febrer als 2.145 dòlars. Té un suport molt important en el buit alcista de principis de febrer als 1.919 dòlars. És dels que menys ha patit.
Apple: cedeix, des dels màxims històrics que va marcar al gener als 145 dòlars, un 16%. Té un important suport als 118 dòlars i, per sota, a la zona dels 112-113 dòlars.
Facebook: cau des dels màxims històrics, que va marcar l'agost de l'any pas, un 15%. Té un suport rellevant en els mínims anuals, als 245 dòlars.
Amazon: va marcar màxims històrics al setembre als 3.488 dòlars i des de llavors es deixa un 15%. Té suport als 2.950 punts i, sobretot, en els mínims de setembre, als 2.870 dòlars.
Netflix: descendeix des dels màxims històrics que va marcar al gener, als 593 dòlars, un 13%. Té suport en el buit alcista que va deixar el dia dels resultats, als 501 dòlars. Per sota hi ha un altre suport a la zona dels 460 dòlars.