hotel, madrid

Els hotels espanyols van registrar 25,3 milions de pernoctacions al mes d'abril, xifra que suposa un 8,1% menys que durant el mateix mes de 2017, segons les dades difoses avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb un descens del 10,5% dels preus hotelers.

L'augment interanual d'abril es deu a l'augment en la demanda pròpia de la Setmana Santa, que l'any passat va caure a l'abril i aquest any, al març. Això s'ha traduït en un descens del 13,7% de les pernoctacions realitzades per residents a Espanya i d'un 4,5% dels no residents a Espanya.

Durant el període agregat març-abril, que compara l'efecte total de la Setmana Santa entre 2017 i 2018, s'observa un descens de les pernoctacions de l'1,6% respecte al mateix bimestre de 2017 (les de residents baixen un 2,3% i les de no residents, un 1,2%).

Segons Estadística, l'estada mitjana es va situar durant el quart mes de l'any en tres nits per viatger, una xifra similar (-0,6%) que a l'abril de 2017. A més, durant el quart mes de l'any es van cobrir el 56,5% de les places ofertes, amb un descens anual del 7,6%. El grau d'ocupació per places en cap de setmana baixa un 8,5% i es va situar al 62,2%.

NITS MÉS BARATES

La taxa anual de l'Índex de Preus Hotelers (IPH) se situa al 0,9% a l'abril, la qual cosa suposa 5,7 punts menys que la del mes passat i 10,5 punts per sota de la registrada fa un any.

Per categories, els preus hotelers pugen en els establiments de dues estrelles d'or (+2,3%) i una estrella de plata (+0,5%). En canvi baixen en els establiments d'una estrella d'or (-0,1%), tres estrelles d'or (-0,7%), quatre estrelles d'or (-1%), cinc estels d'or (-1,7%) i tres i dues estrelles de plata (-3%).

Canàries, Catalunya, Andalusia i Illes Balears són les comunitats autònomes amb una ponderació més alta en el preu mitjà total, ja que suposen el 69,4% del pes total. Els preus hotelers van baixar un 1,6% en taxa anual a Catalunya, un 1,9% a Canàries i un 3,1% a Andalusia. Per contra, pugen un 2,1% a Balears.

La facturació mitjana per habitació ocupada (ADR) va ser de 80,6 euros, un 0,2% menys en comparació amb l'abril del 2017. D'altra banda, l'ingrés per habitació disponible (RevPar), condicionat a l'ocupació registrada, va arribar als 51,5 euros, amb un descens interanual del 3,6%.

Per categories, la facturació mitjana diària dels hotels és de 185,6 euros per als hotels de cinc estrelles, de 85,2 euros pels de quatre i de 61,2 euros pels de tres estrelles. Els ingressos per habitació disponible per a aquestes mateixes categories són de 124 euros, 61,9 euros i 41 euros, respectivament.

CANARIES, PRINCIPAL DESTÍ DELS ESTRANGERS

Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana i Comunitat de Madrid van ser les destinacions principals dels viatgers residents a Espanya a l'abril, amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del -11,4%, -19,7%, -10,7 % i -6,4%, respectivament.

El principal destí elegit pels viatgers no residents va ser Canàries, amb un 29,9% del total de les pernoctacions registrades. Les pernoctacions d'estrangers a l'arxipèlag canari van baixar un 7,6% respecte a l'abril de 2017. Els següents destinacions escollides per no residents van ser Catalunya, amb el 17,9% del total i un descens del 8,5%, i Balears que, amb el 16% del total, va registrar un augment del 0,6%.

Per zones turístiques, el sud de Tenerife registra el grau més elevat d'ocupació per places, amb un 76,1%, mentre que la zona turística de Barcelona va rebre la ocupació més alta en cap de setmana (77,7%). L'illa de Mallorca va ser la que va registrar el nombre més gran de pernoctacions, amb 2,7 milions en total. Així, els punts turístics amb més pernoctacions van ser Barcelona, Madrid i Benidorm. Yaiza, a Lanzarote, aconsegueix el grau més alt d'ocupació per places (79,6%) i Sevilla va tenir l'ocupació més alta en cap de setmana (83,2%).

Els viatgers que van arribar a Espanya procedents del Regne Unit i Alemanya van concentrar el 22,9% i el 20,7%, respectivament, del total de pernoctacions de no residents en establiments hotelers a l'abril. El mercat britànic baixa un 3,8% i l'alemany un 7,2%. Les pernoctacions dels viatgers procedents de França, Països Baixos i Itàlia (els següents mercats) registren unes taxes anuals del -10,1%, -7,7% i 2,8%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador