- Les aerolínies encapçalen els descensos en la renda variable europea
- A Espanya, IAG, Aena, Meliá, NH i Amadeus cotitzen amb importants descensos
L'atropellament massiu de Barcelona i l'intent d'un previsiblement atac terrorista a Cambrils han colpejat un dels principals nuclis turístics de l'economia espanyola. Això s'ha traduït en una onada de vendes a la borsa espanyola, que cotitza amb descensos generalitzats. Els valors relacionats amb el turisme són els més perjudicats.
- 199,50€
- 0,25%
- 3,68€
- -0,30%
En concret, l'IBEX 35 ha començat a cotitzar amb descensos de l'1% fins als 10.300 punts. Gairebé tots els valors es mouen en vermell, encara que els més castigats per l'onada de vendes són els relacionats amb el turisme -també els bancs-. IAG, grup d'aerolínies que engloba Iberia, Vueling i British Airways, es deixa un 3%. Mentre que el gestor aeroportuari AENA cedeix un 2%. En ambdós casos, un descens de viatgers llastraria els seus comptes. Cal recordar que el 2016 la ciutat de París va perdre 1,5 milions de turistes respecte a l'any anterior pel terrorisme.
Les caigudes de les accions de les companyies aèries són generalitzades a Europa. Els títols de Lufthansa cedeixen a prop d'un 1,5%, Ryanair perd més d'un 2%, Air France KLM es desploma gairebé un 4% i EasyJet més d'un 3%. "S’emporten la pitjor part en les caigudes de l'obertura. Com hem vist durant els dos últims anys a Europa, aquest tipus d'atrocitats afecten el turisme i afectaran els ingressos de les aerolínies", explica Neil Wilson, analista d’ETX Capital. "Als inversors els preocupa que la demanda caigui durant la resta de l’any, mentre les aerolínies breguen amb una guerra de preus", afegeix.
Com hem vist durant els dos últims anys a Europa, aquest tipus d'atrocitats afecten el turisme i afectaran els ingressos de les aerolínies
D'altra banda, els dos grups hotelers també cotitzen amb fortes pèrdues. Meliá Hotels cau un 2% mentre que NH cau a prop d'un 3%. Per la seva banda, Amadeus retrocedeix un 1,3%. La companyia tecnològica proveeix de programari a la indústria turística. No obstant això, eDreams, dedicada a les reserves online, cotitza pràcticament pla.
El turisme va suposar un 11% del PIB espanyol l'any passat, i té Catalunya com el seu principal motor, ja que va acaparar el 22,5% de l'arribada de turistes estrangers. Pel que fa a l'ocupació, només l'hostaleria té més d’1,6 milions d'ocupats, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre. Això suposa gairebé el 9% dels 18,813 ocupats.