L'ascens de Pedro Sánchez a la presidència del Govern ha suscitat opinions oposades. D'una banda hi ha els que afirmen que el socialista, i les seves polítiques, tot just tindran efecte en l'esdevenir econòmic d'Espanya, i per altres els que han donat la veu d'alarma. I també n'hi ha que estan dividits, com és el cas d’S&P. L'agència de qualificació creditícia assegura que Sánchez no afectarà de manera immediata la valoració del país, encara que també diu que les empreses sí que notaran la seva arribada a la Moncloa. "Gaudiran d'un creixement econòmic sòlid, però més lent", assevera.
"La incertesa política segueix sent el principal factor de risc per a les empreses espanyoles"
En un informe S&P assenyala que des de 2014 les empreses espanyoles s'han beneficiat de les mesures que va adoptar el Govern de Mariano Rajoy, sobretot pel que fa al mercat laboral i al sistema bancari espanyol, i que gràcies a això han registrat fortes taxes de creixement. "No només s'han beneficiat de la sòlida recuperació econòmica, sinó també d'un marcat augment en les exportacions, una reducció substancial en el deute de les llars, que es tradueix en un augment a nivells de consum, així com en una gran caiguda en els costos de finançament, cosa que ha impulsat els guanys", diu l'agència.
Tot i això, afirma que les coses poden canviar amb l'arribada de Sánchez. "La incertesa política encara no ha afectat de manera significativa les perspectives de creixement", encara que "segueix sent el principal factor de risc per a les empreses espanyoles, juntament amb possibles pertorbacions relacionades amb el comerç mundial", alerta S&P. Creu que el creixement de les empreses seguirà sent estable, encara que apunta a un alentiment. I és que "hi ha una manca de visibilitat sobre els detalls de l'estratègia de política econòmica del nou Govern".
Encara que l'agència també explica que atès el compromís de Sánchez de mantenir els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2018 aprovats per l'Executiu de Rajoy, no hi haurà "cap desviació significativa en el camí de la consolidació pressupostària".
"Les empreses espanyoles haurien de seguir beneficiant-se dels bons fonaments econòmics i crediticis", afirma S&P, que creu que el creixement del PIB a Espanya es reduirà al 2,7% el 2018, al 2,3% el 2019 i al 2% el 2020, "però seguirà superant al de la zona euro". De fet, apunta que les companyies orientades a l'exportació i al consum "haurien de seguir beneficiant-se especialment d'aquest entorn favorable, mentre que les empreses relacionades amb la inversió haurien de recuperar-se".
Segons l'analista d’S&P Gonzalo Catabrana Fernández, "algunes indústries s'enfronten a obstacles addicionals, com canvis de regulació a les de transport i energies renovables i una disrupció digital a les indústries minoristes i d'indumentària". "D'altres es beneficiaran, com la indústria del petroli i el gas, l'augment dels preus del petroli, i la indústria de les telecomunicacions ho farà del continu creixement dels ingressos malgrat la competència", insisteix aquest expert.
"La nostra perspectiva econòmica es reflecteix en les qualificacions corporatives espanyoles, que mostren una major proporció de perspectives positives que a Europa en general (14% enfront de 8%) i un biaix de perspectiva neta més favorable (+7,1% respecte al - 5,3%)", segons l'analista Carlos García Bayon.