ep archivo   imagen del conversatorio entre el presidente del gobierno pedro sanchez y la
PSOE - Archivo

Per tal que la llei s'adapti a la normativa europea, el Govern ha aprovat un nou escut antiopes. El decret entrarà en vigor el proper 1 de setembre i contempla canvis sobretot al sector d'energia i de defensa. Aquestes en són les claus.

El nou reial decret d'Inversions Estrangeres a Espanya, conegut com l'escut antiopes, actualitza la llei del 2003 que regulava fins ara aquestes operacions. En general, modifica el llistat de sectors que estan subjectes a les autoritzacions de desembarcament pertinents en empreses espanyoles.

A més, introdueix canvis en els terminis de resposta, exempcions i organismes que participen a la concessió de permisos. Concretament, el termini de resolució passa dels sis mesos actuals a tres mesos.

També s'hi inclou que, quan hi hagi risc que s'afectin la seguretat, salut o ordre públics, els àmbits d'inversió en infraestructures crítiques (energia, transport, aigua, sanitat, comunicacions, mitjans de comunicació, tractament o emmagatzematge de dades, aeroespacial, de defensa, electoral o financera) veuran retallat el permís d'inversió.

De fet, els canvis afecten sobretot el sector d'energia i de defensa. Entre les modificacions hi ha la d'incloure les companyies energètiques (incloent-hi les de generació renovable) com a empreses estratègiques de manera que qualsevol inversor estranger que superi el 5% de quota de mercat en una tecnologia concreta haurà de sol·licitar autorització al Govern.

Com detallen els experts de Banc Sabadell, en energia es donen exempcions a l'obligació d'autorització prèvia a la compra d'un 10% del capital per part d'una companyia europea (es manté aquest límit per a les no europees) si els actius adquirits no fan activitats regulades, si com a conseqüència de la compra no s'adquireix la condició d'operador dominant en sectors de generació i subministrament d'energia elèctrica, producció, emmagatzematge, transport i distribució de carburants, biocarburants, gasos liquats del petroli o gas natural, que la compra no impliqui superar una quota de potència instal·lada per tecnologia superior al 5% i que, si s'adquireix una comercialitzadora, no superi els 20.000 clients, però no hi ha limitacions a la compra de parcs fotovoltaics o eòlics.

Per part seva, en defensa no hi haurà necessitat d'autorització prèvia sempre que no se superi el 5% del capital. Per a les tecnològiques (com ara la d'IA) es manté la protecció especial.

Segons el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, la normativa de control d'inversions espanyoles és ara més "clara, predictible i amb més seguretat jurídica".

contador