- Després de començar bé l'any, ArcelorMittal cau un 26% durant els últims tres mesos i Acerinox un 14%
- Les dues empreses van millorar els seus comptes l'any passat i durant el primer trimestre de 2017 després del rebot de les matèries primeres
Les metal·lúrgiques pateixen en borsa aquest any. Especialment, durant els últims mesos. Els inversors van recollir beneficis en ArcelorMittal i Acerinox després del ral·li que van protagonitzar l'any passat i a principis de 2017 davant les caigudes de les matèries primeres industrials. No obstant això, aquest sot en el parquet ha disparat el potencial atorgat pels analistes.
- 9,41€
- 1,89%
- 23,97€
- 0,21%
En el cas d'ArcelorMittal, la caiguda durant els últims tres mesos és del 27%, mentre que aquest dilluns cotitza amb descensos de més del 1% fins als 18,5 euros. L'empresa, que segueix sent una de les més volàtils de l'IBEX 35 malgrat el seu 'contrasplit' i té un valor en borsa de 18.900 milions d'euros, pateix aquesta correcció després de pujar més d'un 100% el 2016 i de començar 2017 amb guanys. De fet, des del començament de l’any el retrocés es limita al 12%.
La correcció no és únicament una recollida de beneficis. Les menors expectatives d'una inversió elevada en infraestructures als Estats Units, que es van disparar amb la victòria de Donald Trump, i el temor a un menor creixement de la Xina, han llastat el comportament de les 'commodities' industrials, claus per al negoci de les metal·lúrgiques.
Així, el níquel, el coure o el zinc cotitzen a la baixa durant els últims mesos. Un exercici que també ha colpejat Acerinox en borsa. Encara que en aquest cas en menor mesura, igual que va ser més reduït el ral·li anterior. L'empresa presidida per Rafael Miranda es deixa un 14% durant els últims tres mesos, mentre que l'any perd un 5% i ha reduït la seva capitalització fins als 3.300 milions. Avui perd un 1% fins als 11,98 euros.
Aquests retrocessos han disparat el potencial de revaloració que donen els analistes seguits per FactSet. En el cas d'ArcelorMittal, el preu objectiu mitjana és de 26,9 euros, fet que suposa un 46% més que la seva cotització actual. Mentre que en Acerinox el situen un 20% per sobre de 14,33 euros.
En aquest sentit, el 69% dels analistes recomana 'comprar' Arcelor, un 28% s'inclina per 'mantenir' i només un 3% 'vendre'. Entre els experts que aposten pel valor hi ha els de Sabadell, Berenberg, Estalvi, Jefferies, Societe Generale, AlphaValue o Commerzbank. Així mateix, el 55% dels analistes aconsella 'comprar' Acerinox, entre els quals figuren els d'Ahorro, Gaesco o Sabadell. El 35% dels experts prefereix 'mantenir' i el 10% creu que és millor 'vendre'.
Les dues empreses van millorar ostensiblement els seus resultats tant en el conjunt de 2016 com durant el primer trimestre. Arcelor va deixar enrere les pèrdues de 2016 i va guanyar 1.669 milions d'euros l'any passat, mentre que entre gener i març la companyia va generar un benefici de 900 milions d'euros.
Per la seva banda, Acerinox va augmentar el seu benefici un 87% l'any passat fins als 80 milions d'euros. Entre gener i març, el resultat va ser de 98 milions, en contrast amb els 8 milions del primer trimestre de l'exercici previ. La companyia ha confirmat, a més, que tornarà a repartir dividends en efectiu.
Les dues companyies estan pendents de les decisions de Washington i Brussel·les sobre possibles aranzels als productors xinesos d'acer i altres productes relacionats.