ep juan francisco lasala presidente no ejecutivo de capital energy
CAPITAL ENERGY

Capital Energy. Possiblement no us soni massa aquest nom, però segurament ho sentireu molt durant els propers mesos. Aquestes són les 6 claus de l''unicorn renovable' que aspira a trencar el mercat espanyol i estudia sortir a borsa per finançar els seus ambiciosos (per alguns excessius) plans de creixement.

1. La companyia va ser fundada el 2002 per Jesús Martín Buezas i es va especialitzar en la compravenda de drets sobre projectes d'energies renovables. Encara que des de fa dos anys, ha orientat la seva estratègia a desenvolupar aquests projectes, per a això necessita moltíssima finançament, ja que el seu múscul financer és molt limitat.

2. Es defineix com "la primera elèctrica verticalment integrada 100% renovable de la Península Ibèrica". La seva meta és "portar al consumidor final l'energia 100% renovable que produirem a les nostres pròpies instal·lacions eòliques i solars a Espanya i Portugal". No obstant això, no ha publicat fins ara detalls sobre el seu balanç ni el seu compte de resultats.

3. La companyia compta amb una plantilla de 300 empleats i aspira a arribar-ne als 450 el 2021. La seva gran fortalesa és que compta amb una cartera de 30 GW (gigawatts) de projectes d'energia removable. "Més de 13 GW de capacitat en fase avançada i més de 6 GW amb accés a la xarxa concedit", segons afirma. I recentment, es va adjudicar 620 MW a l'última subhasta de 3.000 MW realitzada a Espanya. Va ser el guanyador absolut de la subhasta, molt per davant de la resta de competidors.

4. El seu objectiu és desenvolupar "més de 400 projectes de parcs de tecnologies d'energia eòlica i fotovoltaica localitzats en 45 províncies espanyoles i 11 districtes de Portugal". Per a això, planteja invertir-hi "10.000 milions d'euros durant els propers 5 anys, destinats a instal·lacions renovables que sumin 13.000 megawatts (MW) de capacitat per 2025". La pregunta que es fan els analistes és d'on traurà tots aquests diners.

Per comparar objectius, Iberdrola, líder renovable a Espanya, compta amb una potència instal·lada de 16.700 MW, que preveu elevar el 2025 fins als 25.000 MW. Així que Capital Energy aspira a desenvolupar gairebé el doble d'instal·lacions renovables que Iberdrola durant els propers anys.

5. Fitxatges de categoria. La companyia ha realitzat una sèrie de fitxatges importants per reforçar el seu projecte. Ha nomenat nou director de Negocis en Operació a Douglas Medrisch, que ocupava fins ara el lloc de director de Retail d'Electricitat i Gas de Repsol.

Durant l'últim any, l'empresa ha 'fitxat' per al seu consell d'administració com a consellera Rosa María Sanz, amb una dilatada carrera en Naturgy. I Juan Lasala, president no executiu, que va ser conseller delegat del grup Red Eléctrica; Francisco Clemente, director general corporatiu i conseller i ex-Ferrovial; i Juan José Sánchez, CEO de Negoci i també membre del consell, que va passar per Enagás.

6. Segons han publicat diversos mitjans, la companyia ha contractat Goldman Sachs per sortir a borsa mitjançant una ampliació de capital. El seu objectiu és seguir els passos de Soltec, que va aconseguir aixecar 150 milions d'euros als mercats i s'ha convertit en una de les companyies més cridaneres del Mercat Continu, a causa de l'interès inversor per les renovables.

Soltec va debutar als 4,82 euros per acció, el màxim previst, xifra que va suposar una capitalització borsària de més de 440 milions d'euros. Actualment, cotitza als 11 euros, amb una valoració superior a 1.000 milions d'euros. Aquest és l'objectiu de Capital Energy, convertir-se en 'unicorn renovable'. Vista la 'febre' inversora pel sector, segur que donarà molt que parlar durant els propers mesos.

Noticias relacionadas

contador