ep archivo   el presidente ejecutivo de telefonica jose maria alvarez pallete durante la celebracion
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

No es parla de res més. L'entrada de Saudi Telecom Company (STC Group) a Telefónica ha estat una sorpresa majúscula per a la companyia i per al govern espanyol, tant que José María Álvarez-Pallete, president executiu de Telefónica, ha viatjat a Aràbia Saudita per conèixer de primera mà les intencions del primer operador del país en adquirir el 9,9% d'una de les empreses més importants d'Espanya.

  • 4,31€
  • 1,60%

Tot i que STC ha dit que no té intenció d'adquerir la companyia, i encara que també ha dit que per ara, després de convertir-se en màxim accionista de Telefónica, no sol·licitarà un lloc al seu Consell, hi ha molts, molts dubtes al mercat. L'agència Scope Ratings insisteix, en un informe publicat aquest dijous, en aquest fet, alhora que reconeix que la nacionalitat als monopolis europeus de telecomunicacions (BT, Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia...) "segueix sent molt important". Això fa que “la inversió de Saudi Telecom a Telefónica plantegi molts dubtes”.

Una inversió d'aquest tipus, afirma Scope, no només resulta "políticament delicada", sinó que la història ha demostrat que els beneficis de les inversions transfrontereres al sector de les telecomunicacions són difícils d'obtenir, sinó impossibles, sobretot en una indústria tan madura com l'europea.

"Un minut de servei de veu mòbil o un gigabyte de dades produït a Aràbia Saudita no es pot vendre a Espanya, i viceversa, encara que STC posseís el 100% de Telefónica"

"Per als governs, els operadors nacionals europeus segueixen sent actius estratègics sobre els quals pot resultar difícil acceptar la influència estrangera, per no dir el control, fins i tot quan l'Estat ja no n'és accionista, com passa en el cas de Telefónica", remarca Scope Ratings. "Durant els darrers anys ha cobrat cada cop més rellevància la importància de garantir el control polític nacional sobre la infraestructura de telecomunicacions, partint de les revelacions d'espionatge del denunciant de l'NSA, Edward Snowden, fins a la commoció econòmica que va suposar la pandèmia del virus Covid, que va portar a generalitzar la feina a distància", afegeix.

El govern espanyol, que va saber juntament amb Telefónica i la 'resta del món' de l'operació, ha dit que "vetllarà per l'autonomia" de la companyia. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha declarat que STC els ha transmès el caràcter amistós de l'operació. No obstant això, és una realitat que la manera com el grup saudita ha fet les coses segueix generant ressentiment.

"POC REALISTA" PENSAR QUE TELEFÒNICA ACABI EN MANS DE STC

Per Scope "seria poc realista pensar que un operador europeu de telecomunicacions pogués acabar caient sota el control dels governs saudita o emiratí". En aquest punt, a més del cas de Telefónica, recorda l'entrada de l'emiratí Etisalat a Vodafone. STC està controlat pel Govern un 64% i Etisalat, un 60%.

Amb tot, l'agència posa èmfasi en el poc futur de les operació transfrontereres al sector de les 'telecos'. D'una banda, això es deu als problemes que tenen els operadors per convèncer les reguladores europeus de les seves bones intencions. Així, cal destacar l'intent fallit de la mexicana América Móvil d'adquirir KPN als Països Baixos, malgrat que el Govern ja no n'era accionista. Igualment, els tímids plans de fusió ordits per KPN i Belgacom (ara Proximus), així com per Swisscom i Telekom Austria, van quedar en res. A Àustria, América Móvil va haver de signar un acord especial de participació amb el Govern austríac per convertir-se en el principal accionista de Telekom Àustria.

La cotització de Vodafone ha baixat un 45% des que Etisalat va fer pública la participació inicial del 10%

La segona i important raó per la qual Scope considera que hi ha poc futur en les transaccions transfrontereres és que no hi ha sinergies en aquest tipus d'operacions, cosa que perjudica la rendibilitat de les fusions i adquisicions transfrontereres.

"Els serveis de telecomunicacions es caracteritzen per la seva estructura nacional: diferent regulació nacional fins i tot a Europa, diferents competidors nacionals, diferents hàbits/preferències dels consumidors nacionals, diferents xarxes nacionals, diferents estructures de xarxa... tot això juga contra l'estalvi de costos i l'augment d'ingressos. En poques paraules, un minut de servei de veu mòbil o un gigabyte de dades mòbils produït a l'Aràbia Saudita no es pot vendre a Espanya, i viceversa, encara que STC posseís el 100% de Telefónica", remarca Scope.

La cotització de Vodafone ha baixat un 45% des que Etisalat va fer pública la seva participació inicial del 10% a l'operadora el maig del 2022. Als operadors tradicionals europeus no els ha anat gaire millor, com demostra la inversió de Deutsche Telekom a la grega OTE o, més recentment, a BT. "Les inversions a països veïns no han tingut més èxit. Per exemple, la inversió del magnat francès de les telecomunicacions Xavier Niel a Telecom Italia, les adquisicions de l'operador suec Telia a Finlàndia i Noruega, i les inversions d'Orange a Espanya (Amena, Jazztel), que van provocar una pèrdua de valor de 4.000 milions d'euros el 2021", insisteix l'agència de qualificació.

"Aquestes dificultats, juntament amb les limitadíssimes possibilitats de consolidació de la telefonia mòbil nacional per motius regulatoris, ens fan pensar que el risc de fusions i adquisicions continua sent limitat a Europa des del punt de vista creditici, fins i tot a mesura que els nous inversors busquen diversificació fora dels mercats d'origen”, conclou Scope Ratings.

Noticias relacionadas

contador