• Les caigudes són generalitzades avui dilluns entre el sector financer
  • Els bancs espanyols encapçalen les pèrdues de l'IBEX-35
Deutsche Bank

Els bancs europeus tornen a protagonitzar una jornada de fortes caigudes en la qual arrosseguen els principals índexs borsaris. El principal protagonista del dia torna a ser Deutsche Bank, i una altra vegada de forma negativa. Ja perd un 16% en sis sessions i baixa dels 11 euros, marcant mínims històrics en els 10,64 euros.

  • 17,14€
  • 0,02%
  • 11.734,10
  • -1,39%

Aquest dilluns, la primera entitat alemanya per volum d'actius cau més d'un 5%, però ha arribat a caure gairebé un 7%, de manera que allarga la sagnia recent que va iniciar el divendres 16 de setembre, quan es va conèixer que el Departament de Justícia dels Estats Units planeja multar Deutsche Bank per la seva responsabilitat en la crisi subprime de 2008.

A Espanya estem observant que el volum borsari negociat en entitats bancàries està doblant la mitjana de les últimes 20 sessions

Amb l'enèsima caiguda intradia del banc alemany, que es deixa ja un 53% en l'acumulat de l'any, arriben noves caigudes per al sector. L'Euro Stoxx Banks, índex de referència al Vell Continent, perd un 3,5% i estén el seu retrocés el 2016 fins a fregar el 30%. A Espanya, els bancs encapçalen les pèrdues juntament amb IAG, i arrosseguen l'IBEX-35 a cedir un 2%. Així, Banco Popular i BBVA es deixen gairebé un 4%, Santander, CaixaBank i Sabadell un 3%, i Bankinter i Bankia més d'un 2%. "A Espanya estem observant que el volum borsari negociat en entitats bancàries està doblant la mitjana de les últimes 20 sessions", assenyala Victoria Torre, responsable d'Anàlisi de Self Bank.

"Veiem un efecte contagi per Deutsche Bank, i la sensació que hi ha molt més sota la catifa. Ja ha marcat mínims històrics i veurem nous mínims", anticipa Ramon Morell, analista d'ETX Capital. "Les opinions en els últims dies de Merkel i Draghi també les estan incorporant avui els mercats. Serà una setmana incòmoda, en què tot i que pot haver oscil·lacions i repunts puntuals, el sentit general és negatiu", afegeix l'expert.

Morell fa així referència a una informació de la revista alemanya Focus que assegura citant fonts del Govern que la cancellera Angela Merkel ha descartat qualsevol tipus d'assistència pública per a Deutsche Bank, segons recull Bloomberg. Per la seva banda, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va encoratjar dijous a una nova ronda de consolidació en el sector financer ja que al seu parer "l'excés de bancs a la Zona Euro redueix la rendibilitat".

DIFÍCIL ESCENARI PER A LA BANCA

És evident que els bancs no són valors amb un futur gaire prometedor a nivell de negoci

La banca segueix sent així el sector més malparat en un exercici en el qual l'IBEX-35 cau prop d'un 10%. Els dubtes al voltant de la solvència de les entitats italianes, els problemes de Deutsche Bank, i l'escenari de baixa rendibilitat que provoca la política ultraexpansiva del Banc Central Europeu (BCE) contribueixen al fet que l'índex que aglutina els grans bancs espanyols (Ibex 35 Bancs) caigui un 23% en una mica menys de 10 mesos.

"L'únic atractiu del sector bancari és que ha caigut molt, i pot estar barat en certes valoracions per fonamentals, com el valor en llibres. Però és evident que no són valors amb un futur gaire prometedor a nivell de negoci", preveu Daniel Pingarrón, analista d'IG.

A més, la importància de Deutsche Bank a Europa és "un motiu de preocupació" que ha arrossegat la cotització d'altres bancs els dies en què hi ha hagut males notícies sobre el gegant germànic, afegeix Torre. En aquest sentit, l'analista de XTB Joaquín Robles recorda que és un dels bancs més importants del continent per volum d'actius, i la seva valoració és negativa, "igual que amb la resta de banca europea".

UNA MULTA ASTRONÒMICA, NOU PROBLEMA PER DEUTSCHE BANK

Les autoritats nord-americanes van amenaçar fa 10 dies amb una multa de 14.000 milions de dòlars -uns 12.500 milions d'euros- que equivaldrien a més de tres quartes parts de la seva capitalització borsària. El banc va confirmar en un comunicat el procés de sanció, encara que va assegurar que no està disposat a acceptar una multa prop d'aquesta quantitat. Fonts de Deutsche Bank, segons The Wall Street Journal, apuntaven que acceptarien pagar entre 2.000 i 3.000 milions de dòlars.

El Departament de Justícia nord-americà ha multat ja a grans entitats com Goldman Sachs (5.000 milions) o Ctigroup (7.000 milions) pel mateix motiu. Així, tot i que sempre comença les negociacions amb una xifra alta sabent que tendirà a reduir-se, els analistes donen per fet que hi haurà multa. I la notícia s'uneix al llarg historial de problemes del banc, el benefici del qual es va enfonsar un 83% els sis primers mesos de l'any fins als 232 milions d'euros. El seu CEO, John Cryan, ha portat a terme ajustos per reduir costos i sanejar el balanç que encara no s'han dissipat els dubtes ni han elevat la malmesa rendibilitat del negoci.

Gràfic diari de les accions de Deutsche Bank

contador