ep planta cementos portland valderribas alcala guadaira
5,97€
  • 0,00€
  • 0,00%

L'Audiència Nacional ha donat una estirada d'orelles a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), a la qual obliga a pujar el preu de l'OPA d'exclusió que FCC va llançar el 2016 sobre Cementos Portland. Era de 6 euros, però el tribunal considera que no és equitatiu i insta el supervisor borsari a recalcular-lo a 10,29 euros.

En una sentència, de la qual es fa ressò el diari Expansión, l'Audiència critica el treball realitzat pels supervisors de la CNMV en aquesta operació. El regulador va autoritzar el desembre de 2016 l'esmentada OPA d'exclusió de les accions de Portland, operació que s'havia presentat el mes de juliol d'aquest any i que va ser admesa a tràmit l'agost. FCC era llavors titular, de forma directa i indirecta, de 40.357.460 accions de Cementos Portland Valderrivas, representatives del 77,93% del seu capital social.

Encara que l'operació no va convèncer a tots, sobretot pel seu preu, per la qual cosa poc després alguns accionistes minoritaris van presentar davant l'Audiència Nacional un recurs al qual demanaven que es revisés el cas a fons. Aquest recurs és el que ara ha estimat la secció tercera de la sala contenciosa administrativa, i que anul·la el preu equitatiu de 6 euros per acció aprovat per la CNMV, forçant l'organisme que presideix Sebastià Albella a recalcular el valor. A la pràctica, això suposarà elevar l'oferta a 10,29 euros per títol, quatre euros més que el pagat per FCC fa tres anys.

El preu de 6 euros és, segons la sentència de l'Audiència Nacional, datada el passat 5 d'abril, "no és equitatiu". I això que va ser Banc Santander què, al seu informe de valoració, va determinar el preu equitatiu de l'OPA situant-lo entre 4,95 i 5,50 euros per acció, de manera que els 6 euros fixats eren llavors equitatius. Això no obstant, els jutges creuen que "no es justifica per què no es va exigir per la CNMV la utilització del mètode de valoració del preu equitatiu mitjançant el valor teòric comptable, utilitzat altres vegades i sempre considerat adequat per la CNMV", recull Efe.

Va ser Banc Santander el que va determinar el preu equitatiu de l'OPA però l'Audiència Nacional creu que hi havia un conflicte d'interessos

Els minoristes que van presentar la demanda van tenir en compte el valor teòric comptable, que havia estat l'empleat per l'auditor als comptes anuals, i que era de 10,29 euros. Per això van presentar el recurs, que l'Audiència ha estimat després de detectar un conflicte d'interessos en ser Banc Santander l'encarregat de la valoració, ja que aquesta entitat era l'agent global del finançament de FCC, avalador de l'OPA i intermediari i liquidador, de manera que "és raonable" que tingués especial interès que el període fos el més baix possible, diu la sentència.

És més, els magistrats apunten que negar aquest conflicte d'interès adduint l'existència de departaments o divisions diferents en l'organització de la gran entitat i que funcionen de manera autònoma, cosa que es coneix com a "muralles xineses", és negar l'evidència". I encara que el tribunal recorda que la llei no prohibeix la prestació de serveis quan hi hagi conflicte d'interessos, sí que remarca que "quan aquest conflicte existeix i es demostra que l'actuació duta a terme per l'entitat prestadora de serveis és discutida i discutible" és precís invalidar, "per falta d'objectivitat i equitat", l'actuació viciada. Tal com apunta, això és el que va haver d'haver fet en el seu moment la CNMV.

La sentència, que pot ser recorreguda en cassació al Tribunal Suprem per FCC, podria suposar a la constructora un sobrecost milionari. Cal recordar que a l'OPA inicial d'exclusió va destinar uns 60 milions d'euros a pagar el 18,07% del capital que va acceptar les condicions econòmiques de l'oferta. Com a conseqüència del resultat de l'OPA, FCC va passar del 80% al 98% de Portland i la va excloure de Borsa. La sentència obliga a recalcular el valor, cosa que es traduirà per a FCC en un sobrecost d'uns 52 milions d'euros, segons publica Expansión. Actualment, la constructora controla el 98,5% de la cementera.

Noticias relacionadas

contador