ep aviones 737 max varadosseattle
Stuart Isett - Archivo

Les aerolínies veuen el futur molt negre. La sensació és que ni tan sols regalant els bitllets no aconseguiran recuperar part de la demanda que han perdut pel temor al coronavirus. De moment, ningú no ha jugat aquesta carta, però la veritat és que algunes companyies ja estan tan desesperades que han començat una guerra de preus per a intentar robar a la competència el màxim nombre de clients.

El president de l'Associació de Línies Aèries (ALA), Javier Gándara, va reconèixer aquest dimarts que no es tracta d'un problema amb els preus dels vols i que, en aquests moments, difícilment es pot incentivar la demanda, encara que es venguin bitllets a cinc euros. Es tracta més d'una falta de confiança que s'ha instaurat en la societat, que té por de viatjar mentre no hi hagi una cura per a la Covid-19.

De fet, l'ocupació durant els mesos d'estiu s'ha situat entorn del 60% respecte d'altres anys,malgrat que els preus han estat a nivells inferiors que en d'altres temporades, en un intent per estimular el trànsit de passatgers. Més concretament, a l'agost només va volar un 30% dels viatgers comparat amb un any abans, i al juliol un 24%. A més, juny no és un mes que pugui comparar-se interanualment perquè molts països, com Espanya, encara es trobaven en confinament.

Així i tot, algunes aerolínies estan fent l'impossible per omplir els seus avions, rebaixant al màxim possible el preu dels bitllets. Per exemple, Ryanair ofereix un milió de vols des de 5 euros, Ibèria permet viatjar per 20 euros a diversos destins nacionals i Vueling ven bitllets a 12 euros a diferents ciutats estrangeres.

La seva intenció no és engreixar el compte de resultats, simplement pretenen reduir els costos que els suposa noliejar un avió per minimitzar les pèrdues a final d'any. "L'enfocament enguany no és guanyar diners, sinó optimitzar pèrdues i recuperar la confiança dels consumidors", va apuntar Gándara en un acte organitzat per a fer balanç de l'estiu i realitzar previsions per al que resta de 2020.

PREGUEN AL GOVERN MESURES PER A DESTENSAR LA SEVA SITUACIÓ FINANCERA

Ja és 'vox populi' que la temporada estival ha estat nefasta i les previsions per a l'hivern no són gaire més falagueres. Per a setembre i octubre, l'expectativa d'ALA és que la demanda no superi el 30% respecte als nivells de l'any passat. Quant a novembre i desembre, no ha pogut realitzar unes estimacions fiables, a causa de la incertesa sobre l'evolució de la pandèmia.

"Hem aconseguit superar la campanya d'estiu, però les perspectives per a aquesta temporada d'hivern i de tancament d'any allunyen l'horitzó de la recuperació", remarcava Gándara. Per aquest motiu, des del sector preguen al Govern que prengui mesures per a pal·liar la situació financera que viuen les aerolínies i evitar-ne la fallida.

La primera de les seves peticions se centra en l'extensió dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Demanen que s'allarguin fins a la Setmana Santa de l'any vinent, encara que es comenci a recuperar el nombre de passatgers, perquè encara estaran immersos "en un entorn de demanda volàtil". Des d'ALA també demanen incentivar l'arribada de turistes amb una bonificació de les tarifes aeroportuàries, com la taxa de passatger o la d'aterratge.

"És necessari que s'activin amb urgència mesures que recolzin al sector per a poder encarar la temporada d'hivern ja no amb tranquil·litat, sinó amb la seguretat que tots els actors estem fent tots els possibles per reflotar un dels sectors estratègics per a l'economia espanyola", va exigir el president d'ALA.

Noticias relacionadas

contador