ep archivo   oficinas de micron en san jose estados unidos
MICRON GCM STUDIO - PHOTOGRAPHY - Archivo

Nou gir a la guerra dels semiconductors entre la Xina i els Estats Units. L'Administració del Ciberespai de la Xina (CAC, per les sigles en anglès), el regulador tecnològic del gegant asiàtic, ha vetat la compra dels productes fabricats per Micron Technology perquè considera que poden representar un risc de seguretat nacional per al país. La decisió suposa un nou pas a l'escalada de tensió entre les dues potències.

  • 130,95$
  • -0,44%

"La revisió va determinar que els productes de Micron tenen problemes potencials de seguretat de xarxa relativament greus, que suposen un risc de seguretat important per a la cadena de subministrament d'infraestructures d'informació clau del país i afecten la seguretat nacional. Per això, l'Oficina de Revisió de Seguretat de la Xarxa ha arribat a la conclusió que la revisió de seguretat de la xarxa no ha de ser aprovada. D'acord amb la Llei de Seguretat de Xarxes i altres lleis i reglaments, els operadors d'infraestructures d'informació crítiques a la Xina han de deixar de comprar productes de Micron”, ha assenyalat el regulador mitjançant un comunicat.

Segons la CAC, la Xina "promou fermament l'obertura d'alt nivell al món exterior" i "sempre que s'atingui a les lleis i normatives xineses, les empreses de tots els països i diverses plataformes són benvingudes a entrar al mercat xinès".

En resposta a l'anunci de Pequín, la secretària de Comerç dels Estats Units, Gina Raimondo, ha declarat la seva “ferma oposició” a unes restriccions “que no tenen fonament” i ha assenyalat que el Departament de Comerç es posarà en contacte amb Pequín per “detallar” la seva postura i tractar de trobar-ne més claredat.

"Aquesta acció, juntament amb les recents operacions i atacs contra altres empreses nord-americanes, són incoherents amb les afirmacions de la Xina que està obrint els seus mercats i està compromesa amb un marc regulador transparent", ha afegit.

Per la seva banda, un portaveu de Micron ha indicat a mitjans com BBC o CNN que l'empresa havia “rebut la notificació de la CAC” i que n'estan “avaluant la conclusió i valorant quins seran els nostres propers passos”. "Esperem seguir mantenint converses amb les autoritats xineses", ha sentenciat el portaveu de la companyia radicada a Idaho.

Micron Technology és un dels majors fabricants de xips dels Estats Units. Més del 10% dels ingressos procedeixen de la Xina continental. Després de conèixer aquesta notícia, les accions de Micron s'enfonsen per sobre del 3% a Wall Street, mentrestant importants fabricants xinesos com SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), Hua Hong Semiconductor, GigaDevice Semiconductor o Ingenic Semiconductor han pujat amb ganes als mercats asiàtics. A més, els títols de fabricants sud-coreans com SK Hynix i Samsung Electronics, els dos rivals de Micron, també s'han anotat guanys aquest dilluns.

La guerra pels semiconductors ve de lluny i s'ha empitjorat des de l'incident del globus espia. Des de finals del 2022, Washington ha imposat àmplies restriccions a l'exportació de xips avançats i equips de fabricació de xips a la Xina. Els Estats Units han al·legat motius de seguretat nacional, però en realitat sembla ser un intent de tallar d'arrel les ambicions de la segona economia mundial al sector dels semiconductors.

Així mateix, aliats dels Estats Units com el Japó i els Països Baixos també han anunciat restriccions a les vendes d'aquestes tecnologies a països com la Xina. Pequín ha criticat aquestes accions i ha assegurat que Washington “ha utilitzat tàctiques intimidatòries”. “El que no vulgueu, no ho feu als altres”, va assenyalar el ministre xinès d'Afers Estrangers, Qin Gang, l'abril passat.

Els xips ocupen un paper fonamental al pla de Pequín per esdevenir una superpotència tecnològica. La Xina té els seus propis fabricants de xips, però subministren, sobretot, processadors de gamma baixa i mitjana utilitzats en electrodomèstics i vehicles elèctrics.

Aquesta guerra dels semiconductors forma part de la creixent divisió entre els Estats Units i la Xina, una relació que s'ha agreujat fins a deixar la relació entre les dues potències al nivell més baix de les últimes dècades. Segons alguns analistes, és probable que aquesta guerra tecnològica se saldi amb una inversió més gran al continent asiàtic.

En aquest sentit, el president dels Estats Units, Joe Biden, va assegurar al final de la cimera del G7 a Hiroshima (Japó) que els llaços entre els dos països podrien millorar aviat. “Aquell ximple globus que transportava dos vagons de mercaderies amb material d'espionatge va sobrevolar els Estats Units, i va ser enderrocat, i tot va canviar pel que fa a parlar entre nosaltres. Crec que d'aquí a molt poc es començarà a descongelar (la relació)”, va explicar el mandatari nord-americà.

No busquem desvincular-nos de la Xina, busquem reduir riscos i diversificar la nostra relació amb la Xina. La nostra política no està dissenyada per perjudicar la Xina ni pretenem frustrar-ne el progrés i el desenvolupament econòmic. Una Xina en creixement que es regeixi per les normes internacionals seria d'interès mundial”, va assenyalar el G7 en una declaració conjunta.

Noticias relacionadas

contador