La vacuna d'una sola dosi contra el coronavirus de Johnson & Johnson (J&J) és molt menys eficaç contra la variant delta que contra la versió original de la Covid-19, segons un nou estudi publicat aquest dimarts.
L'estudi, que va examinar mostres de sang en un entorn de laboratori i encara no ha estat revisat per persones expertes, suggereix que qualsevol persona que hagi rebut la vacuna de J&J podria necessitar una segona injecció, ja que la variant segueix estenent-se als Estats Units.
"El missatge que volíem donar no era que la gent no s'ha de posar la vacuna de J&J, sinó que esperem que en el futur es reforci amb una altra dosi de la pròpia J&J o de Pfizer o Moderna", ha declarat al The New York Times el responsable de l'estudi, Nathaniel Landau, viròleg de la Facultat de Medicina Grossman de la NYU.
A principis d'aquest mes, Johnson & Johnson va publicar dades preliminars que indicaven que la seva vacuna era eficaç contra la variant delta, localitzada per primera vegada a l'Índia, almenys vuit mesos després de la inoculació.
No obstant això, al maig, el govern britànic va publicar un estudi al qual s'indicava que una sola dosi de la vacuna d'AstraZeneca, d'estructura similar a la de Johnson & Johnson, era només un 33% eficaç contra la "malaltia simptomàtica" causada per la variant delta, mentre que dues dosis eren un 60% eficaços contra la malaltia simptomàtica.
La portaveu de J&J, Seema Kumar, ha declarat al The Times que les dades de l'últim estudi "no parlen de la naturalesa completa de la protecció immunològica".
El mes passat, la Dra. Rochelle Walensky, directora dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels EUA, va dir al programa Today, de la NBC, que "tenim totes les raons per creure (...) que la vacuna de J&J tindrà un bon rendiment contra la variant delta, com ho ha tingut fins ara contra altres variants que circulen als Estats Units".