ep la confederacion espanola de agencias de viajes facilitara pruebas covid a todos los empleados de
CEAV

Els Vint-i-set segueixen valorant quina és la millor manera d'abordar la situació actual per frenar l'escalada de contagis per la Covid-19 a Europa i la propagació de les noves soques detectades. Tot i que ja han pres una decisió: pretenen limitar encara més els viatges considerats com a "no essencials" dins de la UE, tot i que s'han compromès a no tancar les fronteres interiors per no fer mal al mercat comú i protegir l'economia.

Durant els propers dies seguiran discutint com restringir aquests viatges, tal com han acordat els líders de la UE durant una cimera per videoconferència. Tal com ha explicat el president del Consell europeu, Charles Michel, després de dirigir des de Brussel·les les gairebé quatre hores de reunió telemàtica, els mandataris estan "totalment convençuts que s'han de garantir les fronteres obertes", però són conscients que al mateix temps s'han de poder prendre mesures per fer més difícils els viatges que no siguin imprescindibles.

Per a això, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat als Vint-i-set "redefinir" les zones de risc epidemiològic per crear una nova categoria als mapes que assenyali en "vermell fosc" les àrees on el risc de contagi o de propagació de noves soques sigui "molt alt".

En aquests llocs assenyalats com de major risc en la nova classificació, els desplaçaments han d'estar "fortament desaconsellats" i s'hauran d'aplicar mesures "adaptades" a la situació, i no "prohibicions generalitzades que danyaran la nostra economia, però no frenaran la pandèmia", ha dit Von der Leyen.

La cap de l'Executiu comunitari ha avançat ja que espera que els seus serveis presentin propostes concretes dilluns que ve perquè puguin ser discutides a nivell tècnic pels Vint-i-set abans de prendre decisions concretes. D'aquesta manera, Von der Leyen ha admès que les mesures que afecten les fronteres i els viatges són decisions de competència nacional sobre les quals els governs tindran l'última paraula per a cada territori, però ha instat a la màxima coordinació entre els Estats membre.

Els líders també han emfatitzat la necessitat "essencial" d'accelerar les campanyes de vacunació davant d'una situació que preocupa cada vegada més als dirigents del bloc. En referència a això, Michel ha subratllat que les companyies amb les quals la UE ha signat acords per a la compra de les seves vacunes han de "respectar" els seus compromisos de lliurament de dosi.

"Les empreses han de complir escrupolosament amb els contractes", ha exigit el primer ministre de Portugal i president de torn de la UE aquest semestre, António Costa, que ha dit que no s'ha de repetir la situació de l'última setmana, durant la qual Pfizer va alentir els lliuraments de la seva vacuna.

Per la seva banda, Von der Leyen ha remarcat que la Comissió està treballant "de la mà" amb els grups farmacèutics i amb l'Agència Europea del Medicament (EMA), al mateix temps que ha garantit que Brussel·les està "determinada" a donar "més predictibilitat i estabilitat" al procés de lliurament de dosi. "Estan previstes més vacunes aviat", ha dit.

Precisament, han estat diversos els líders que han advocat per agilitzar el procés d'aprovació de vacunes a nivell europeu. Entre ells, els primers ministres d'Àustria, Sebastian Kurz, Dinamarca, Mette Frederiksen, i Grècia, Kyriakos Mitsotakis, els que han demanat a l'EMA que acceleri el màxim possible l'autorització de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca, prevista per al dia 29.

Brussel·les ha suggerit als Vint-i-set que es comprometin a vacunar el 80% del personal sanitari i de les persones majors de 80 anys d'aquí a març i a immunitzar el 70% del conjunt de la població adulta a la UE com a molt tard aquest estiu, un repte que Michel ha considerat "difícil", però possible.

SÍ A UN CERTIFICAT MÈDIC, PERÒ NO PER VIATJAR

En el marc de la discussió sobre vacunes, els líders també han escoltat la proposta de Mitsotakis de crear un certificat comú de vacunació que pogués facilitar els viatges dels que estiguin immunitzats, tot i que no hi ha hagut resultats sobre aquest assumpte que la majoria d'estats membre no veuen com a prioritat.

Von der Leyen ha explicat que no hi ha dubte sobre la conveniència d'un certificat "metge" que permeti registrar i fer el seguiment del tractament, però ha considerat prematur pronunciar-se sobre els usos que es podria donar a un document harmonitzat d'aquest tipus a falta de estudiar qüestions legals i avançar en la reflexió política.

Els Vint-i-set veuen els avantatges de comptar amb un certificat comú que reculli els elements metges, en línia amb cartilles de vacunació reconegudes per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). No obstant això, no veuen urgència en prendre decisions quan tot just s'han iniciat les campanyes de vacunació en els països de la Unió Europea i queden qüestions mèdiques fonamentals per aclarir, com per quant de temps immunitzen el pacient les diferents vacunes o si se segueix sent vector de contagi després de la vacunació.

contador