ep archivo   comida de tupper
EUROPAPRESS - Archivo

Les accions 'meme' es resisteixen a morir. En aquest cas, la companyia afectada és Tupperware Brands, l'icònic fabricant de recipients de plàstic, que s'ha disparat més d'un 700% en dues setmanes malgrat les repetides advertències de la companyia que podria entrar en fallida.

El sorprenent rebot de les accions del fabricant nord-americà es produeix després que, a principis del mes de juny, rebés un avís de la Borsa de Nova York (NYSE, per les sigles en anglès) sobre la continuïtat de la negociació dels seus títols. Segons NYSE, Tupperware no va complir les regles per a les cotitzades a Wall Street després que la seva capitalització mitjana durant un període consecutiu de 30 sessions fos inferior a 50 milions de dòlars i el preu de tancament de l'acció també caigués per sota d'un dòlar durant aquest mateix període.

Cal recordar que la companyia no va presentar els comptes del 2022 per diversos errors comptables i va advertir el maig passat dels riscos de viabilitat de l'empresa, alhora que obria la porta a una possible venda de la companyia.

D'altra banda, a finals de juny, Tupperware va arribar a un acord de condonació amb alguns creditors, però seguia advertint que no comptava amb prou liquiditat per fer front al pagament d'interessos al juliol. Des d'aleshores, els baixistes van aconseguir el control del valor fins a arribar, segons dades de Reuters, a tenir una quarta part del capital a mitjans del mes passat.

Però tot va canviar a partir d'aquí. Des del 14 de juliol, quan les accions amb prou feines valien uns 0,6 dòlars i la capitalització borsària rondava els 40 milions, Tupperware ha registrat deu sessions de destacades pujades per només dues de caigudes. Els inversors detallistes han anat adquirint títols de la companyia radicada a Orlando. Ahir, el valor va tancar en 5,38 dòlars i la capitalització de mercat va rondar els 200 milions de dòlars.

Durant aquest període, les mencions a WallStreetBets, subfòrum de Reddit encarregat de coordinar les ofensives sobre GameStop i Bed Bath & Beyond es van disparar. Cal recordar que, en el cas del minorista de videojocs, els inversors minoristes van aconseguir derrotar el fons baixista Melvin Capital en una mena de 'vendetta' contra les grans fortunes de Wall Street. Com a resultat de la seva acció, el 'hedge fund' va perdre un 7.000 milions de dòlars en tot just un mes.

DESENLLAÇ TRÀGIC A LA VISTA

Les dades reflecteixen que les sospita que el valor acabi col·lapsant no són infundades. Segons dades de Bloomberg, després de disparar-se durant els pitjors moments de la pandèmia de covid-19, el valor es va enfonsar un 97% en els dos anys posteriors després de marcar màxims el gener del 2021. No obstant, malgrat el repunt que experimenta el valor, tots els factors apunten a un desenllaç tràgic.

S3 Partners calcula que els guanys recents han costat uns 37 milions de dòlars als venedors, ja que el preu de les accions en curt va augmentar més de 10 vegades. Tot i això, aquest repunt està provocant que augmenti l'interès en curt, ja que aproximadament el 30% de les accions disponibles per a la negociació estan venudes en curt, el nivell més alt en més d'un any i un 10% més que al novembre.

"L'augment de les posicions curtes, unit a l'increment del cost d'aquestes apostes, mostra que Wall Street no està convençut que la pujada durarà", expliquen des de Bloomberg.

Tom Bruni, redactor en cap de StockTwits, destaca en una entrevista amb Barron's que els fonaments donen més motius per témer un desenllaç tràgic. "Els seus productes no han canviat realment, hi ha molta més competència, i pel que fa al seu mètode de venda, no s'han adaptat realment a l'entorn canviant de la venda en línia", apunta.

Segons aquest expert, la companyia, que haurà de presentar resultats trimestrals aquest dimecres, haurà de demostrar que és capaç de millorar la seva estructura de capital o el model de negoci en general. Si no, afegeix, estarà en perill.

"És llavors quan se sabrà si els fonaments i la història de canvi de rumb que està impulsant les accions actualment coincideixen realment amb el que està passant al negoci subjacent", explica.

Per això, explica Bruni, faran falta notícies “molt, molt bones” perquè les accions continuïn amb la seva ratxa alcista. "El més probable és que el mercat se senti decebut amb l'actualització del negoci", conclou Bruni, que tampoc creu que en aquesta ocasió els minoristes siguin capaços d'alçar-se amb la victòria davant dels taurons de Wall Street.

contador