illustration d archives qui montre le logo d asml 20240418175228

Els fabricants de xips no aixequen cap i cauen aquest dimecres després de la caiguda d'Nvidia a Wall Street, que ha arrossegat tot el sector. Una de les companyies que ha patit a la borsa és ASML, que ha cedit un 6,02% enmig de les preocupacions per l'economia dels EUA i la demanda de semiconductors.

  • 715,00€
  • -1,52%

Tot això després que l'empresa de Santa Clara s'enfonsés a prop d'un 10% aquest dimarts, esborrant 278.900 milions de dòlars de valor, en la pèrdua de capitalització de mercat més gran en un dia per a una acció nord-americana en la història.

"La forta correcció d'Nvidia ha acabat arrossegant darrere seu tot el sector tecnològic, amb els inversors qüestionant novament les exigents valoracions de moltes d'aquestes companyies i aprofitant el pessimisme regnant per realitzar beneficis en aquests valors", assenyalen des de Link Securities.

Les accions d'Nvidia també cotitzen a la baixa aquest dimecres per l'avenç d'una investigació antimonopoli dels EUA. En aquest sentit, el Departament de Justícia dels Estats Units (DoJ), que prèviament havia distribuït qüestionaris a les empreses, ara està emetent sol·licituds legalment vinculants, que obliguen els destinataris a lliurar la informació sol·licitada, segons persones properes a la investigació.

La investigació se centra en si Nvidia està complicant el canvi a altres proveïdors i penalitzant els clients que no utilitzen els seus xips en exclusiva, a causa del seu lideratge al camp de la intel·ligència artificial (IA).

"Ara sabem que les acusacions antimonopoli són part de la vida diària de totes les grans empreses tecnològiques. Van i vénen sense fer gaire mal als potencials de creixement d'aquestes grans tecnològiques, ja que moltes són monopolis naturals i d'altres se'n beneficien naturalment de les seves posicions dominants al mercat. Però la notícia arriba en un moment en què Nvidia és vulnerable", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

I és que només fa una setmana, l'empresa va publicar uns resultats espectaculars, va donar un pronòstic sòlid per al trimestre actual, va anunciar una gran recompra d'accions i va abordar els problemes relacionats amb el retard del xip Blackwell dient que no hi ha res a preocupar-se. Però, tot i així, els inversors es van centrar en els problemes potencials, com què passaria si les grans tecnològiques reduïssin la despesa en intel·ligència artificial.

Això ha intensificat la por als mercats financers, que ara centren la seva atenció sobre l'informe d'ocupació dels EUA d'agost, que es donarà a conèixer divendres, i que s'ha convertit en un factor determinant per a les borses mundials.

Noticias relacionadas

contador