Les empreses de l'índex MSCI Europe van pagar el 2022 uns 382.000 milions d'euros als accionistes, una xifra rècord que s'espera que aquest any augmenti. Segons les previsions d'Allianz Global Investors, el total de dividends augmentarà més d'un 1%, fins a assolir els 387.000 milions d'euros el 2023. "Als inversors en renda variable europea els espera una pluja de dividends" aquest any, destaquen a la companyia alemanya.
“En un any 2022 complicat des del punt de vista econòmic i geopolític, els beneficis empresarials han resistit bé a tots els sectors. A més, la política de dividends de moltes companyies està orientada a uns pagaments constants, de vegades fins i tot en continu augment, per tant, les empreses incloses al MSCI Europe estan en condicions de pagar encara una mica més en dividends el 2023 que l'any anterior. Preveiem un nou màxim històric de 387.000 milions d'euros”, ha destacat Jörg de Vries-Hippen, director d'Inversions de Renda Variable Europea a Allianz Global Investors.
Com mostra el Dividend Study 2023 elaborat per Allianz GI, molts països europeus van registrar un augment de la rendibilitat per dividend el 2022, després de diversos anys de caigudes. A Alemanya i França, per exemple, la rendibilitat per dividend va augmentar del voltant del 2,25% al voltant del 3,5% i 3% respectivament, i a Itàlia i Espanya, de poc menys del 3% al 5% i el 4% respectivament.
La baixada generalitzada dels preus de les accions el 2022 també hi va influir. Al Regne Unit, la rendibilitat per dividend es va mantenir força estable, just per sota del 4%. A tots els països esmentats, però, la rendibilitat per dividend va continuar superant clarament els rendiments nominals dels bons de l'Estat a 10 anys.
Per Hans-Jörg Naumer, director de Global Capital Markets & Thematic Research i autor de l'Allianz GI Dividend Study 2023, això subratlla l'elevada contribució dels dividends al rendiment i l'estabilitat de les carteres de renda variable. "Els dividends aporten estabilitat a moltes carteres de renda variable, especialment en anys d'evolució negativa dels preus de les accions, com el 2022".
En aquest sentit, Naumer ha incidit que la contribució dels dividends al rendiment és particularment evident a llarg termini a Europa, "on la cultura del dividend és tradicionalment més forta que a Amèrica del Nord i Àsia".
Pel que fa a això, i malgrat que "els dividends no siguin capaços de trampejar totes les tempestes", en molts casos mostren un nivell de fiabilitat que és molt d'agrair, especialment en temps de pertorbació i agitació. En conseqüència, “contribueixen en gran mesura a la rendibilitat global de les inversions de capital”, ha conclòs Naumer.