le logo d uniper est visible au siege de la societe a dusseldorf en allemagne

El govern alemany ha arribat aquest dimecres a un acord valorat en 500 milions d'euros per nacionalitzar la gasista Uniper, la principal importadora de gas natural del país alemany. L'històric rescat de la companyia, per a la qual s'està ultimant una ampliació de capital de 8.000 milions d'euros, demostra la profunditat de la crisi energètica que travessa el Vell Continent. "Aquestes operacions són una cosa que veurem durant algun temps", ha assegurat Werner Hoyer, president del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

En una entrevista concedida a Bloomberg TV, Hoyer ha assegurat que "és possible" que vegem més moviments d'aquest estil en el futur, ja que "en vista dels preus increïblement alts de l'energia, que no es poden traslladar als consumidors, els Estats hi han d'intervenir”.

En aquest sentit, el president del BEI ha indicat que el que està passant als mercats energètics fa encara més vital que Europa segueixi endavant amb la seva transició ecològica. Mentrestant, està "ben encaminada a mitigar la situació" reduint la demanda i diversificant les fonts d'energia.

"Hem de seguir amb decisió la transformació energètica, a Europa i al món", ha afirmat, "en cas contrari, deixarem l'arma en mans del senyor Putin".

Durant els darrers mesos, la tensió del mercat gasístic ha provocat que Uniper es trobi a la deriva. El juliol passat, el govern d'Olaf Scholz es va comprometre a adquirir un 30% de la gasista per mitigar l'impacte que els talls de gas per part de Rússia estaven tenint a la companyia. Credit Suisse ha xifrat les pèrdues d'Uniper a 130 milions diaris, mentre que Fortum ha assenyalat que la companyia acumula pèrdues de 8.500 milions d'euros relacionades amb el gas.

L'acord subscrit aquest dimecres entre Alemanya i Fortum permetrà que el govern alemany arribi al 98,5% de la participació a la gasista. La companyia finesa, per part seva, assenyala que l'acord li permetrà tornar a centrar-se en la generació d'energia neta com el seu principal negoci, alhora que ha assenyalat que Uniper “no podia seguir complint el seu paper com a proveïdor crític”.

Segons l'acord, Uniper té previst emetre 4.700 milions de noves accions ordinàries nominatives, que l'Estat alemany té previst subscriure a un valor nominal d'1,70 euros per acció. El banc estatal alemany KfW proporcionarà a Uniper el suport de liquiditat addicional necessari fins que es completi aquesta ampliació de capital de 8.000 milions d'euros.

PRESSIÓ PER AL GOVERN DE SANNA MARIN

La venda d'Uniper, en canvi, no ha agradat a Finlàndia, país que té el control de Fortum. L'Executiu de Sanna Marin, primera ministra finesa, s'enfrontarà properament a dues mocions de censura per part dels partits de l'oposició, que ha retret que no supervisessin adequadament la participació majoritària de l'Estat en Fortum i ha demanat que s'aclareixi qui va aprovar el Govern els 8.000 milions d'euros en préstecs i garanties concedits a la filial alemanya a l'hivern passat.

"Els plans alemanys de nacionalitzar Uniper provocaran pèrdues d'entre 10.000 i 15.000 milions d'euros en un escenari dolent, però probable", ha assenyalat Riikka Purra, líder de l'opositor Partit dels Finlandesos, afegint que això suposa fins a una quarta part del pressupost de l'Estat per al 2022.

"Uniper afecta participacions finlandeses per valor de milers de milions d'euros, tant de l'Estat com d'accionistes privats", ha explicat Kai Mykkanen, diputat de la Coalició Nacional de centredreta. "El govern no hauria d'acceptar que Alemanya tracti injustament una empresa finlandesa", ha afegit.

Tot i això, s'espera que l'executiu de coalició de Marin, format per cinc partits de l'hemicicle finlandès, sobrevisqui les mocions gràcies a la majoria al Parlament.

Noticias relacionadas

contador