La inflació i els efectes derivats de la guerra a Ucraïna suposa un dels reptes principals per a l'empresa mitjana espanyola segons Grant Thornton. La invasió ha generat una sèrie de moviments geopolítics, socials i econòmics que han tensionat els preus i han incrementat la inquietud empresarial a mitjà termini. Per tot això, un 51% dels empresaris reconeixen que hauran de pujar els preus a finals d'any pel major increment dels costos.
La darrera dada de l'evolució interanual dels preus a Espanya s'ha situat al 9,8%, una pujada impulsada pels preus de l'energia i l'augment general dels costos. És per això que els empresaris de companyies mitjanes es plantegen mesures immediates per fer front a la conjuntura, incloent-hi l'augment dels preus.
Un 51% de les empreses realitzarà aquesta mesura, una xifra que creix en 18 punts des de principis del 2021 i fins i tot supera en 5 punts la mitjana de la resta de països europeus, segons l'estudi Puls de la Mitja Empresa Espanyola de Grant Thornton. Es tracta d'una tendència generalitzada entre el gruix dels directius nacionals, en què només un 12% reconeix que compta amb marge per reduir els preus en els propers mesos.
En línies generals, la salut de la mitjana empresa es manté encara en el terreny positiu que va assolir durant la primera meitat de l'any passat (0,3 punts en un barem entre -50 i 50) després de registrar durant tres exercicis consecutius números negatius. Encara que l'índex baixa un punt respecte al mateix període de l'any passat i se situa per sota de la mitjana europea (2,3) i global (1,2), la salut del mid-market espanyol es manté encara a la part positiva de la taula.
Un 62% dels empresaris identifica l'escalada del preu de l'energia en un context inflacionista com el principal limitador per fer créixer el seu negoci durant el proper any, situant els nivells de preocupació en la xifra més alta de l'última dècada. Una dada que supera la preocupació mitjana de les empreses europees (50%) i globalment (56%).
Com a solució a l'entorn desafiant, la mitjana empresa espanyola encara confia en el mercat exterior. Un 44% dels directius preguntats per Grant Thornton asseguren que augmentaran el nivell d'exportacions durant aquest any a la recerca de noves vies d'ingressos.
"A la nostra última onada, les expectatives de la mitjana empresa al voltant del ritme de la recuperació s'alenteixen conseqüència principalment dels vaivens en tauler internacional i, sobretot, per la preocupació per la inflació”, destaca Ramón Galcerán, president de Grant Thornton.
L'índex de Grant Thornton s'obté a través d'una mitjana, que sospesa quines són les perspectives de creixement davant de les barreres que les companyies espanyoles entreveuen com a preocupants. En aquest sentit, les perspectives de creixement dels directius mantenen encara el camí alcista, augmentant lleugerament en 1,8 punts respecte a principis del 2021. Gairebé la meitat dels empresaris consultats (49,8%) entreveuen fins ara algun signe positiu, recolzats principalment en la confiança que mantenen en la millora de la conjuntura econòmica (51%) i en l'augment de les inversions previstes per a aquest any (40%). Es tracta de dos aspectes que també milloren a nivell europeu i global.
Els efectes de la incertesa generalitzada també s'aprecien en els aspectes relacionats amb la previsió d'ingressos i beneficis. Si bé més de la meitat dels empresaris (53%) esperen augmentar la facturació i el benefici (46%), la comparativa amb relació al primer semestre del 2021 mostra certa desacceleració, amb una caiguda de 2 punts en els ingressos i un estancament pel que fa a la previsió de creixement del resultat net.
Encara hi ha un optimisme moderat en matèria d'esforç inversor. En concret, el 40% dels directius mid-market aposten per augmentar les seves inversions en els propers 12 mesos (3 punts més que a principis de 2021), sent els actius intangibles el segment que focalitzarà el gruix d'aquestes inversions. Així, el 43% dels directius preveuen invertir al proper any en noves plantes i maquinària i un 26% en edificis de nova construcció.