illustration d archives d un logo apple imprime en 3d visible devant un drapeau de l union europeenne 20240808191845

Apple ha perdut la batalla. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat que la tecnològica haurà de pagar 13.000 milions d'euros en concepte d'impostos no abonats a Irlanda entre el 2003 i el 2014, gràcies a una sèrie d'avantatges fiscals.

  • 216,32$
  • -2,78%

D'aquesta manera, la "sentència definitiva confirma la decisió de la Comissió Europea del 2016: Irlanda va concedir a Apple una ajuda il·legal que Irlanda ha de recuperar", recull el TJUE.

Cal recordar que el 1991 i el 2007, Irlanda va emetre dues resolucions fiscals a favor de dues empreses del Grup Apple (Apple Sales International (ASI) i Apple Operations Europe (AOE). Les dues empreses estaven constituïdes a Irlanda, però no n'eren residents fiscals.

Aquestes resolucions fiscals van aprovar els mètodes utilitzats per ASI i AOE per determinar els seus beneficis imposables a Irlanda en relació amb l'activitat comercial de les respectives sucursals irlandeses.

El 2016, la Comissió Europea va concloure que, en excloure de la base imposable els beneficis generats per l'ús de llicències de propietat intel·lectual de les quals eren titulars ASI i AOE, basant-se, essencialment, que les seus socials d'aquestes empreses estaven situades fora d'Irlanda i la gestió de les llicències esmentades depenia de decisions adoptades a nivell del Grup Apple als Estats Units, ambdues resolucions eren "il·legals i incompatibles amb el mercat interior".

El 2020, en recursos interposats davant d'ell per Irlanda i per ASI i AOE, el Tribunal General va anul·lar la decisió de la Comissió, en considerar que no havia pogut demostrar que existís un avantatge selectiu.

Això no obstant, aquest dimarts, mitjançant sentència recorreguda per la Comissió, el Tribunal de Justícia anul·la la sentència del Tribunal General i resol definitivament el litigi.

Segons el Tribunal de Justícia, el Tribunal General va cometre un error en dictaminar que la Comissió no havia demostrat prou que les llicències de propietat intel·lectual eren titulars ASI i AOE i els beneficis relacionats, generats per les vendes dels productes d'Apple fora de Els Estats Units haurien d'haver-se assignat, a efectes fiscals, a les sucursals irlandeses.

"En particular, el Tribunal General va cometre un error en determinar que la línia de raonament principal de la Comissió es basava en avaluacions errònies de la tributació normal d'acord amb la legislació fiscal irlandesa aplicable en el cas, i en confirmar les queixes formulades per Irlanda i per ASI i AOE en relació amb les avaluacions fàctiques de la Comissió sobre les activitats de les sucursals irlandeses d'ASI i AOE i de les activitats fora de les sucursals esmentades", explica el TJUE.

Així, el Tribunal de Justícia confirma en particular l'enfocament de la Comissió segons el qual, "en virtut de la disposició pertinent del dret irlandès relativa al càlcul de l'impost a pagar per les empreses no residents, les activitats de les sucursals d'ASI i AOE a Irlanda no s'havien de comparar amb les activitats d'altres empreses del grup Apple, per exemple una empresa matriu als Estats Units, sinó amb les d'altres entitats d'aquestes empreses, en particular les seus socials fora d'Irlanda", conclou la justícia europea.

Noticias relacionadas

contador