ep archivo   precios ipc inflacion consumo manzanas manzana compra compras comprar comprando
EUROPA PRESS - Archivo

La dada d'inflació PCE dels Estats Units s'ha disparat en taxa interanual fins al 5,7% al novembre, per sobre de la xifra d'octubre, que marcava el 5,1%, i de les estimacions de consens, que la situaven a el 5,6%. D'aquesta manera, l'indicador ha registrat el creixement més gran durant els últims 40 anys.

Aquesta és una de les referències clau per a la Reserva Federal (Fed), que considera que el PCE és l'instrument més precís per mesurar la inflació en comparació amb l'índex de preus del consum (IPC). Precisament, la darrera dada, que és del 10 de desembre passat, també es va situar en màxims des del 1982, en disparar-se fins al 6,8%.

A nivell mensual, l'índex PCE ha pujat un 0,6% respecte de la dada del mes d'octubre. Aquest és un ritme menor en el creixement dels preus respecte a l'última actualització, que estava al 0,7%, encara que està en línia amb les previsions.

Pel que fa a la taxa dels preus de la despesa en consum personal subjacent, que exclou l'energia i els aliments, ha pujat fins al 4,7%, des del 4,2%, per això és un màxim en 32 anys.

"L'augment del 0,5% mensual del deflactor de l'IPC subjacent sembla decebedor; esperàvem que fos inferior a l'augment del 0,5% de l'IPC subjacent perquè la ponderació dels lloguers i els vehicles usats, que van contribuir en gran mesura a l'IPC subjacent , és molt menor”, ​​comenten des de Pantheon Macreconomics. Pel que fa a la taxa interanual, esperen que arribi gairebé al 5% el març del 2022.

ACCELERACIÓ DEL TAPERING

Precisament, la Fed va anunciar fa una setmana que duplicarà el ritme de reducció de compres d'actius per contenir els preus. La inflació, en paraules del seu president, Jerome Powell, té un risc que sigui “més persistent”.

D'altra banda, diversos funcionaris van anticipar 3 pujades de tipus el 2022 i 3 més el 2023. "Estem ben posicionats per enfrontar la situació actual", va afirmar Powell.

Noticias relacionadas

contador