• En FCC, el detenido habría sido Miguel Jurado, presidente de FCC Construcción
  • Se habla de amaños en las concesiones y de delitos de fraude o malversación
acciona, logo, blanco

FCC se situa ja entre els pitjors valors de l'IBEX (-1%) mentre que Acciona aguanta en positiu (+0,33%) mentre es van coneixent més detalls sobre la recerca que està duent a terme l'Audiència Nacional entorn de l'empresa pública Aguas de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed) i de la suposada adjudicació fraudulenta de contractes en la qual estarien implicades aquestes dues companyies.

De fet, aquest dimarts, tal com els informàvem a primera hora, El Mundo publica que la Policia ha detingut els responsables d'obres aqüíferes d'ambdues companyies. En el cas d’FCC, el detingut seria Miguel Jurado, president d’FCC Construcción i que porta en l'empresa des del 1988. No obstant això, FCC, preguntat per Bolsamania, no ha volgut confirmar ni aquest punt ni cap altre al·legant que "les diligències són secretes".


Pel que fa a Acciona, el diari no ha publicat la identitat del detingut o detinguts i la companyia tampoc no ha confirmat a aquest web la detenció de cap dels seus directius. "Ho desconeixem", ha assenyalat quan li hem preguntat sobre aquest tema. Acciona sí ha explicat a Bolsamania, però, que la Guardía Civil es va personar aquest dilluns a Acciona Infraestructuras per recaptar més dades sobre Acuamed, "però no coneixem els fets concrets".


"La companyia ha facilitat la informació i ho seguirà fent conforme a la legalitat. Seguirem col·laborant activament", han recalcat fonts oficials d'Acciona a aquest web.


COM A BENEFICIADES


Aquest dilluns ja els informàvem de l'arrest del director general de l'empresa pública Acuamed en el marc també d'aquestes perquisicions. Així mateix, la Policia ha detingut la responsable d'Enginyeria i Construcció, María Gabriela Mañueco. Així, la recerca tracta de destapar un complex entramat de contractes a dit vinculats a aquesta empresa (que depèn del Ministeri d'Agricultura i Medi ambient).


El jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, és qui dirigeix les recerques en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció. S'investiguen els delictes de malversació de cabals públics, suborn, frau de l'Administració Pública, maquinació per alterar els preus dels concursos, falsificació documental i pertinença a organització criminal. FCC i Acciona figuren com a beneficiades dins de la trama.


Fonts de la recerca precisen que per cometre el delicte de suborn investigat són igual de necessaris els representants de l'empresa pública detinguts i els de les entitats privades adjudicatàries de les obres aqüíferes.


La trama corrupta dissimulava el tripijoc de les adjudicacions diversificant les empreses que es feien amb els concursos. També s'han analitzat els costos de cada hora, ja que s'ha vist que es sobredimensionaven. Per a això, funcionaris i tècnics alteraven els seus informes per tal de poder certificar i justificar els augments de les quantitats que s'havien d'abonar a les empreses adjudicatàries, amb el consegüent perjudici per a les arques públiques.

contador