L'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged) preveu una caiguda d'ingressos per al sector (al marge de l'alimentació) que pot arribar al 50% i ser més dura que durant la crisi econòmica de 2008. Per això, insten les Administracions a prendre mesures que facilitin la recuperació econòmica.
El president d'aquesta patronal, que agrupa empreses com El Corte Inglés, Carrefour, Alcampo, Apple o Tendam (Cortefiel), Alfonso Merry del Val, ha assegurat aquest dimecres que l'economia “assistirà a un enfonsament del consum sense precedents” amb un fortíssim impacte sobre tota l'activitat comercial. “Les vendes en algunes categories de no alimentació poden caure entre un 25% i un 50% enguany. En uns mesos, la caiguda pot ser superior a la registrada durant els cinc anys de la crisi anterior, de 2008 a 2013”, indica a través d'un comunicat.
Per això, les empreses demanen mesures respecte a tres eixos molt concrets. Primer, liquiditat i mesures de suport fiscal i financer. Segon, major flexibilitat laboral per "mantenir la major ocupació possible"; i, també, "evitar la por de consumir durant els pròxims mesos amb noves mesures d'impuls i suport".
Noticia relacionada
El Corte Inglés hará un ERTE a 26.000 empleados tras cerrar sus tiendas por el virusQuant al tema fiscal, insten a incrementar el "volum de finançament garantit per l'Estat, per afrontar els gravíssims problemes de liquiditat de les empreses que han hagut de tancar totalment o parcialment la seva activitat durant l'estat d'alarma, per tal de donar confiança a proveïdors i creditors".
A més, Anged demana la "suspensió del pagament de tributs i bonificacions fiscals de l'IVA, IRPF o les cotitzacions a la Seguretat Social en aquells sectors i empreses més afectades pel descens de l'activitat". També, "ampliar aquestes bonificacions a CCAA i ajuntaments, eliminar l'impost sobre els grans establiments comercials i bonificacions fiscals per a noves inversions creadores d'ocupació".
ACCÉS A TESTS
Quant a la gestió del Covid-19, Anged reclama que es prioritzi la realització de tests als treballadors de la distribució d'aliments i facilitar aquestes anàlisis als empleats que es troben en quarantena, a fi d'agilitar-ne la reincorporació.
De cara a la volta a la normalitat, les grans superfícies creuen que és necessari "establir alguna mena de “pont” entre els ERTOs per força major i la recuperació de l'activitat habilitant que es pugui negociar amb els Sindicats un procés “híbrid” en el qual no faci falta procedir a un ERTO per causes ETOP ( econòmiques, tècniques, organitzatives, o de producció), sinó que la pròpia pandèmia sigui una causa productiva que es pugui lligar".
També que, en aquesta gestió sanitària, es permeti a les companyies modificar les condicions de jornada i horari dels treballadors en actiu, amb major flexibilitat per adaptar l'oferta als requeriments sanitaris. Així mateix, que es faciliti una distribució de jornada pluriennal de manera irregular que porti més enllà del 31 de desembre de 2020 la possibilitat de recuperació de les hores no treballades.
I, per incentivar el consum, asseguren que és necessari realitzar "plans renove", donar "més llibertat comercial per adaptar l'oferta de servei a la demanda i la recuperació econòmica" i fer costat "al turisme de compres i ampliació de les zones de gran afluència turística.