federal-reserve-of-united-states-fed-logo

Els 31 bancs més grans dels EUA han superat els tests d'estrès anuals de la Reserva Federal (Fed). Així ho ha confirmat el banc central en una nota, en què explica que "estan ben posicionats per trampejar una recessió severa i mantenir-se per sobre dels requisits mínims de capital".

En concret, els resultats han mostrat que si bé els grans bancs "patirien pèrdues més grans" que en la prova de l'any passat, tenen una posició de fortalesa que els permetria adaptar-se i superar el pitjor dels escenaris possibles per a l'economia nord-americana, el de una recessió severa.

"La prova de resistència d'aquest any mostra que els grans bancs tenen prou capital per resistir un escenari altament estressant i complir les seves ràtios mínimes de capital", ha explicat el vicepresident de Supervisió, Michael S. Barr.

Segons ha dit, "encara que la severitat de la prova de resistència d'aquest any és similar a la de l'any passat, la prova ha resultat en pèrdues més grans perquè els balanços dels bancs són una mica més arriscats i les despeses són més grans".

A més, ha assenyalat que l'objectiu de les proves de la Fed és "ajudar a garantir que els bancs tinguin prou capital per absorbir pèrdues en un escenari de gran estrès", com és el cas.

A la seva nota, la Fed ha apuntat també que aquestes proves de resistència són una eina per "ajudar a garantir que els grans bancs puguin donar suport a l'economia durant les recessions".

I és que amb elles s'avalua la resiliència de la banca estimant els seus nivells de capital, pèrdues, ingressos i despeses sota una única recessió hipotètica i un xoc al mercat financer, utilitzant dades dels bancs a finals de l'any passat.

"Els resultats individuals dels tests informen els requisits de capital d'un banc per ajudar a garantir que pugui sobreviure una recessió greu i una crisi del mercat financer", ha detallat el banc central.

Més detalladament, ha indicat que els 31 bancs examinats "s'han mantingut per sobre dels seus requisits mínims de capital de nivell 1 comú (CET1) durant la hipotètica recessió, després d'absorbir pèrdues hipotètiques totals projectades de gairebé 685.000 milions de dòlars".

"En condicions de tensió, es projecta que l'índex de capital CET1 agregat, que proporciona un matalàs contra les pèrdues, disminuirà 2,8 punts percentuals, del 12,7% al 9,9%. Si bé es tracta d'una caiguda més gran que la de l'any passat, està dins del rang de les proves d'estrès recents", ha confirmat.

COM HA ESTAT L'ESCENARI?

La Reserva Federal ha explicat que l'escenari hipotètic a què s'han enfrontat els bancs aquest any inclou una greu recessió mundial amb una caiguda del 40% en els preus dels béns arrels comercials, un augment substancial de les oficines vacants i una caiguda del 36% als preus de l'habitatge.

A més, en aquest escenari la taxa d'atur augmenta gairebé 6,5 punts percentuals fins a un màxim del 10% i la producció econòmica disminueix proporcionalment.

Sent "àmpliament comparable" al de l'any passat, la Fed apunta tres factors principals que, segons el seu punt de vista, expliquen la caiguda més gran de capital en la prova d'aquest any:

1. Els augments substancials en els saldos de targetes de crèdit dels bancs, combinats amb més taxes de morositat, han resultat en pèrdues més grans projectades en targetes de crèdit.

2. Les carteres de crèdit corporatiu dels bancs s'han tornat més arriscades, cosa que es reflecteix en part en la degradació de la qualificació dels seus propis préstecs, cosa que resulta en pèrdues corporatives projectades més grans.

3. Majors despeses i menors ingressos per comissions durant els darrers anys, cosa que es tradueix en menors ingressos projectats per compensar pèrdues.

"Els gairebé 685.000 milions de dòlars en pèrdues totals projectades inclouen 175.000 milions de dòlars en pèrdues de targetes de crèdit, 142.000 milions de dòlars en pèrdues de préstecs comercials i industrials i gairebé 80.000 milions de dòlars en pèrdues de béns arrels comercials", ha apuntat la Fed.

RISCOS ADDICIONALS

Finalment, la Reserva Federal ha dut a terme també una anàlisi exploratòria, que inclou dues tensions de finançament per a tots els bancs analitzats i dues tensions a la cartera de negociació només per als bancs més grans i complexos.

Aquesta anàlisi exploratòria és diferent de la prova de resistència ordinària i explora riscos hipotètics addicionals per al sistema bancari en general.

Les dues tensions de finançament inclouen una ràpida revaloració dels dipòsits, combinada amb una recessió més gran i menys greu. "Sota cada element, els grans bancs romandrien per sobre dels requisits mínims de capital en conjunt, amb caigudes de la ràtio de capital de 2,7 punts percentuals i 1,1 punts percentuals, respectivament", ha detallat la Fed.

I sota les dues tensions a les carteres de negociació, que inclouen la fallida de cinc grans fons de cobertura en diferents condicions de mercat, es preveu que els bancs més grans i complexos perdin entre 70.000 i 85.000 milions de dòlars.

"Els resultats han demostrat que aquests bancs tenen una exposició important als fons de cobertura, però que poden resistir diferents tipus de xocs a les carteres de negociació", ha conclòs la Reserva Federal.

contador