La família Grifols i el fons canadenc Brookfield han arribat a un acord per avaluar una possible OPA per la totalitat del capital social de Grifols que implicaria treure-la de borsa. La notícia, avançada aquest dilluns per Cinco Días, ha estat confirmada per la companyia. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès Grifols abans de l'obertura. Ha tornat a cotitzar a les 12.00 hores i s'ha disparat un 9,7% (9,86 euros).
- 10,62€
- -2,66%
- 8,57€
- -2,72%
Grifols ha notificat a la CNMV que aquest diumenge, 7 de juliol, el Consell d'Administració de l'empresa es va reunir de manera extraordinària després de rebre una petició a través dels accionistes familiars de Grifols (que controlen aproximadament el 30% de la companyia) i Brookfield per permetre l'accés a determinada informació de la societat per dur a terme un procés de due diligence en relació amb una possible adquisició d'accions de Grifols.
"Es va informar al Consell que el propòsit de la transacció seria l'exclusió de cotització de la societat, en cas de finalment dur-se a terme", indica el comunicat remès al regulador.
Grifols ha afegit que, avui, desconeix si es durà a terme o no aquesta operació i desconeix "per complet", els termes en què, si escau, es podria fer.
UN SOCI PER DEIXAR ENRERE LA CRISI DE GOTHAM
Segons fonts del Consell citades per Cinco Días, la família ha buscat un soci per dissenyar una estratègia satisfactòria després del patiment que ha patit Grifols per l'atac del fons baixista Gotham City Research, que ha provocat el seu enfonsament a la borsa aquest any. Brookfield és un dels fons més grans del món, amb més de 250.000 milions de liquiditat.
Aquesta seria la primera operació que Brookfield realitza a Espanya fora de l'àmbit de les infraestructures i de l'immobiliari. Al nostre país és propietari de la companyia renovable X-Elio i de la també renovable Saeta Yield.
L'impacte positiu a la borsa seria limitat "o fins i tot cap" si es confirmés que l'oferta és similar a la capitalització actual
Amb l'OPA, la família Grifols busca comptar amb el suport d'un gran fons per poder apuntalar la seva nova era en la gestió que ha obert als últims mesos i que suposa que la família hagi fet un pas a costat i que els seus consellers, Raimon i Víctor Grifols, hagin deixat les seves funcions executives per ser consellers dominicals. Aquest acord també li permetria tancar les tensions financeres, amb més de 3.000 milions de venciments el 2027. Cinco Días recorda que no és la primera vegada que la família Grifols estudia aliar-se al capital risc. El 2022, va sondejar KKR o CVC per realitzar una ampliació de capital.
Pel que fa a la composició de l'accionariat de Grifols, la família i altres directius controlen al voltant del 30% del capital repartit en diverses societats. El següent accionista és el fons Capital, que hi té un 4,5%, seguit de BlackRock, que en té un altre 4,3%. A l'accionariat figuren també els fons Europacific (3,2%) i Rokos Capital (1,1%).
"POC REALISTA", ESPECULATIU
Els experts de Sabadell valoren la notícia i, a priori, veuen "poc realista" una OPA per una quantitat igual a la capitalització actual de la companyia (5.500 milions), com especula Cinco Días, ja que la infravaloraria.
"Infravalora la companyia de manera significativa, ja que estaria en línia amb els nivells actuals de cotització, sense cap tipus de prima després d'haver caigut un 42% el 2024".
Afegeix Sabadell que aquesta quantitat també estaria molt lluny de la revaloració del 84% que presenta el seu preu objectiu.
Bankinter, per part seva, remarca el caràcter especulatiu de la notícia i diu que l'impacte positiu seria limitat "o fins i tot cap" si es confirmés que la proposta de valoració és similar a la capitalització actual.
"Recordem que el 9 de gener vam baixar la nostra recomanació a vendre des de neutral i vam posar el nostre preu objectiu en revisió. Des d'aleshores, la cotització ha caigut un 37% i acumula un descens del 42% el 2024", escriu Pedro Echeguren, analista de Bankinter.
Per als experts de Renta 4, la motivació de la família Grifols i Brookfield per tirar endavant aquesta operació és comprensible atès el que ha passat Grifols amb Gotham i el preu a què cotitza després de les caigudes. Pel que fa a la possible exclusió de borsa, diuen aquests analistes que permetrà a la companyia consolidar la seva estratègia de recuperació dels resultats i despalanquejament financer sense estar subjecta a la volatilitat del mercat.
"Adicionalment, l'acord amb un soci financer de l'entitat de Brookfield entenem que restaria pressió sobre les necessitats de refinançament de la companyia", indica Álvaro Arístegui, analista de Renta 4.
XTB posa l'accent també en les condicions de l'oferta i diu que l'èxit de l'operació en dependrà.
"El preu de l'oferta ha de ser superior al de mercat. El consens d'analistes li atorga un potencial de revaloració del 76,8% i veiem molt complicat que la prima d'exclusió es pugui acostar a aquests nivells", indica Joaquín Robles, expert d'XTB.
"Entenem que els accionistes més grans vulguin intentar excloure-la de cotització per no estar exposada a la volatilitat que pateix des de l'informe publicat per Gotham City Research, però considerem que serà difícil que puguin complir amb les expectatives de la resta d'accionistes".