ep crecenuevoconfianzaconsumidor
EUROPA PRESS

L'Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEH) puja un 2,6% al tercer trimestre respecte al segon, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L‟avenç es produeix gràcies a la millora de l'indicador d'expectatives.

El 22,2% dels gestors d'establiments empresarials considera que la marxa del negoci serà favorable al tercer trimestre, mentre que el 17,0% opina que serà desfavorable. El 60,8% restant considera que serà normal. La diferència entre el percentatge de respostes favorables i desfavorables, anomenada Saldo d'Expectatives, se situa en 5,2 punts per al total d'Espanya, enfront dels 3,4 del trimestre anterior.

Pel que fa al trimestre que finalitza, el 22,6% dels gestors d'establiments empresarials ha tingut una opinió favorable sobre la marxa del negoci al segon trimestre del 2023. Per la seva banda, el 15,7% ha opinat de manera desfavorable. La diferència entre els percentatges de respostes favorables i desfavorables referides al trimestre finalitzat, anomenada Saldo de Situació, se situa en 6,9 punts. Aquesta xifra millora les Expectatives manifestades prèviament per a aquest trimestre, que van ser de 3,4 punts.

Per sectors d'activitat, els cinc analitzats augmenten la confiança respecte al trimestre anterior. Transport i hostaleria (5,1%) presenta el major augment i altres serveis (1,9%), el menor.

Per mida dels establiments, tots augmenten la confiança respecte al trimestre anterior. L'interval de 200 a 999 assalariats (4,4%) registra l'augment més gran i el de 1.000 o més assalariats (0,7%), el menor.

Per CA, la confiança empresarial augmenta durant el tercer trimestre respecte al trimestre anterior a totes. Els majors increments es produeixen a Extremadura (5,2%), Castella i Lleó (5%) i Cantàbria (4,9%).

OCUPACIÓ I PREUS

El 12,8% dels gestors d'establiments empresarials considera que l'ocupació, referida a personal contractat en el negoci, augmentarà al tercer trimestre, mentre que el 9,7% creu que disminuirà. El 77,5% restant considera que es mantindrà estable. La diferència entre el percentatge de respostes favorables i desfavorables se situa en 3,1 punts, per sota dels 3,8 del trimestre anterior.

Mentrestant, el 14,2% dels gestors d'establiments empresarials preveu que el nivell de preus del negoci pujarà al tercer trimestre, mentre que el 5,5% estima que disminuirà. El 80,3% restant considera que es mantindrà estable. El saldo entre el percentatge de respostes que consideren que els preus augmentaran i el de les que consideren que disminuiran se situa en 8,7 punts, enfront dels 18,4 del trimestre anterior.

contador