ep archivo   recursos de torre de alta tension electricidad
EUROPA PRESS - Archivo

La crisi energètica segueix molt present mentre el mercat espera les propostes que la Comissió Europea presentarà aquest dimarts per fer front a l'elevat preu de l'electricitat, que sembla que posaran "èmfasi" en l'estalvi del consum energètic, un impost a les energètiques i ajudar a les empreses amb dificultats. També s'està discutint un límit al cost del gas.

  • 20,80€
  • -0,19%
  • 13,67€
  • 0,22%
  • 11,96€
  • 1,27%

A la reunió de la setmana passada, els ministres d'energia de la UE van acordar diverses propostes:

1. Proposar mesures per limitar els ingressos dels productors d'electricitat inframarginals i introduir una contribució solidària de les empreses de combustibles fòssils (impostos a les petrolieres).

2. Proposar una intervenció temporal i d'emergència del mercat elèctric, incloent-hi un límit al preu del gas.

3. Presentar una proposta que incentivi la reducció coordinada de la demanda d'electricitat a tota la UE.

4. Dissenyar instruments de liquiditat d'emergència que assegurin que els participants del mercat tinguin garantia suficient per complir el margin call als mercats de futurs.

A mitjà/llarg termini, els ministres van convidar la Comissió Europea a prosseguir amb rapidesa el treball en curs sobre la revisió del mercat de l'electricitat.

D'altra banda, el govern espanyol presenta aquest dimarts al Congrés la proposició de llei per aplicar dos tributs nous sobre els beneficis extraordinaris a les grans empreses energètiques i a les entitats financeres espanyoles.

VALORACIÓ DE SABADELL

"Poca concreció a la reunió", expliquen els experts de Banc Sabadell, "ja que no s'ha comentat res sobre el nivell del cap a les inframarginals (s'havia rumorejat 200 euros/MWh). Ara s'hauran de dissenyar les propostes sobre aquests quatre" punts que la CE haurà de presentar dimarts i que seran debatudes el 27 de setembre al Consell Europeu per estar aprovades abans de final de mes. De totes les mesures, la més polèmica és el límit al preu del gas rus".

"Al mateix temps", afegeixen, "estaria per veure si l'impost al sector energètic espanyol que es presentarà al Congrés demà entraria dins de les directrius que marca Brussel·les, ja que, segons el document de la CE, 'la introducció del topall' per a les energies inframarginals 'no seria compatible amb esquemes impositius paral·lels' destinats a gravar 'l'excés de beneficis'".

"Mantenim la nostra preferència per Iberdrola, Ecoener i Acciona Energía (més encara si es confirma el limit al nivell rumorejat) i seguim positius en Repsol (no esperem un impacte significatiu d'un possible impost"), conclouen.

Noticias relacionadas

contador