La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) adverteix que les pràctiques irregulars de les empreses cotitzades que estan sota la seva supervisió comprometen "la imatge i reputació" del mercat de valors espanyol, tot i que es circumscriguin "a un nombre reduït de persones". Tot i que el supervisor no esmenta específicament cap cas, el que ha protagonitzat durant els últims mesos l'actualitat informativa i ha arribat a l'Audiència Nacional és el cas Villarejo, que a hores d'ara esquitxa BBVA i Iberdrola. La CNMV parla al seu comunicat dels casos de "presumptes pràctiques irregulars en algunes societats cotitzades que s'han conegut durant els últims mesos, alguns dels quals han donat lloc a actuacions de la jurisdicció penal".
L'organisme que presideix Sebastià Albella adverteix a les cotitzades que han d'informar de les seves pràctiques irregulars quan les detecten, independentment de si es publiquen en premsa, als seus informes remesos a la CNMV. S'ha de fer en el seu estat d'informació no financera o a l'informe del govern corporatiu, però, si no es fa, s'haurà d'incloure a la primera declaració intermèdia trimestral o a l'informe de gestió de la primera informació semestral que es publiqui per la companyia, sense perjudici que hi hagi responsabilitats i sancions pel retard.
"La creixent importància que donen els inversors, incloent-hi els grans inversors internacionals, els aspectes relacionats amb l'ètica en les seves decisions d'inversió fa especialment rellevant la qüestió", indica la CNMV en un extens comunicat en què explica el seu punt de vista sobre la corrupció a les entitats cotitzades.
La CNMV fa una estirada d'orelles a les empreses cotitzades i els demana que assumeixin responsabilitats quan tinguin lloc aquest tipus de males pràctiques. Els recorda que "han de tractar d'impedir o reduir al màxim la probabilitat que es produeixin pràctiques de caràcter irregular i assegurar, quan es detectin, el cessament en elles i l'exigència de responsabilitats".
Per a això, han de tenir polítiques i controls "per prevenir la corrupció i altres pràctiques irregulars, així com per a la identificació, avaluació, gestió i control dels riscos i dels potencials impactes associats". "Així mateix, és essencial que s'assegurin que les polítiques i controls s'apliquen amb el màxim rigor", afegeix.
La CNMV destaca la importància en aquests casos tant del consell d'administració de la cotitzada com de la comissió d'auditoria i dels consellers independents i externs. "A tots ells correspon una funció de contrapès respecte als consellers executius", destaca el supervisor.
Per tot això, la CNMV insta les empreses sota la seva supervisió a comprovar que disposen de procediments en aquest àmbit, que són "prou exigents" i que "s'apliquen realment". Però, a més, avisa que està estudiant la possibilitat de reforçar les recomanacions amb incidència en aquest camp.