ep archivo   sede de la cnmc en madrid 20240507131904
CNMC - Archivo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha publicat una consulta pública per actualitzar els preus d'accés a la infraestructura física de Telefónica (conductes, cambres de registre, arquetes, pals).

  • 4,41€
  • -0,56%

Des del 2008 els operadors de telecomunicacions poden fer ús de la infraestructura física de Telefónica per efectuar els seus propis desplegaments de xarxa. Les condicions, els preus, els terminis i els processos que guien les relacions entre els operadors alternatius i Telefónica, quan aquests demanin utilitzar els seus conductes per desplegar a través d'ells les seves pròpies xarxes de fibra òptica, estan recollits a l'oferta MARC.

L'accés als conductes és fonamental perquè els operadors de telecomunicacions despleguin xarxes de nova generació i és una de les obligacions que es va imposar a Telefónica a la regulació dels mercats de banda ampla. Segons la regulació vigent de la CNMC, Telefónica ha d'oferir l'accés a preus calculats amb un model de costos ascendents (bottom-up).

La consulta pública actualitza dos tipus de preus: els recurrents i els no recurrents. Els preus recurrents són els que els operadors paguen a Telefónica de manera periòdica (per exemple, el preu mensual per km de subconducte).

En aquest cas, la CNMC proposa un augment d'un 20% de mitjana tenint en compte factors com el cost de capital (WACC), la vida útil de les infraestructures d'obra civil o el seu estat d'amortització, seguint la Recomanació de la Comissió Europea, de 6 de febrer del 2024, sobre la promoció per via normativa de la connectivitat de Gigabit.

D'altra banda, per als preus no recurrents (quotes d'alta i similars a pagar una sola vegada per cada sol·licitud), la proposta de la CNMC seria revisar els preus a l'alça un 11%, per compensar l'increment del cost de la mà de obra des del 2021, data en què es van establir per última vegada aquests preus.

La proposta de la CNMC se sotmet ara a un procés de consulta pública durant un mes per demanar l'opinió d'organismes, operadors de comunicacions electròniques i associacions sectorials, entre d'altres.

contador