amazon va faciliter la resiliation du service prime dans l ue 20230404114115

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat amb un total de 194.150.000 euros diferents societats dels grups Amazon i Apple per "pactar i executar determinades restriccions de la competència al mercat en línia o 'market place d'Amazon, que afecten tercers revenedors de productes Apple i productes competidors d'Apple", ha informat l'organisme.

  • 200,00$
  • 1,22%
  • 226,34$
  • 2,16%

El 31 d'octubre del 2018 Amazon i Apple van signar dos contractes mitjançant els quals s'actualitzaven les condicions d'Amazon com a distribuïdor autoritzat d'Apple, i segons el regulador, "s'hi van incloure diverses clàusules restrictives de la competència que afectaven la venda minorista per Internet (en línia) de productes electrònics a Espanya”.

A més, afegeix que les dues empreses van acordar que "únicament una sèrie de distribuïdors designats per la mateixa Apple podien vendre els productes de la marca Apple a través del web d'Amazon a Espanya", cosa que va provocar que "més del 90% dels revenedors que venien usant la web d'Amazon a Espanya per a la venda al detall de productes Apple van quedar exclosos del principal mercat en línia a Espanya".

"Els venedors no autoritzats per Apple per vendre els seus productes a la web d'Amazon a Espanya van perdre un important canal de vendes, en la mesura que aquesta web vehicula la major part de les compres en línia de productes electrònics a Espanya", afegeix l'organisme.

Alhora, "es van reduir les vendes de productes Apple a través de la web d'Amazon a Espanya per part de venedors establerts en altres països de la UE", i també "es va apreciar un increment dels preus relatius pagats pels consumidors per la compra de productes Apple en aquest mercat en línia a Espanya”.

"Mitjançant les clàusules de publicitat, Amazon i Apple van limitar la possibilitat que marques competidores d'Apple poguessin adquirir espais publicitaris a la web d'Amazon a Espanya per anunciar els seus productes quan es realitzen certes cerques de productes Apple, així com durant el procés de compra d'aquests productes", destaca.

Aquestes clàusules "estableixen que Amazon no podrà dur a terme, sense el consentiment d'Apple, campanyes de màrqueting i publicitat que estiguin dirigides específicament a clients que hagin comprat productes Apple a la web d'Amazon a Espanya i fomentin que aquests consumidors canviïn d'un producte Apple a un de la competència”.

"La CNMC considera que aquestes clàusules, que contribueixen conjuntament a canviar la dinàmica de venda de productes Apple a la web d'Amazon a Espanya, restringeixen la competència intramarca i intermarca i constitueixen una infracció única i continuada dels articles 1 de la Llei de defensa de la Competència i 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, que es va iniciar amb la seva adopció l'octubre del 2018", considera.

L'organisme regulador ha ordenat el cessament "de la conducta" i ha multat les societats imputades del Grup Apple amb 143.640.000 euros i les societats imputades del Grup Amazon amb 50.510.000 euros.

contador