ep archivo   sede de la cnmc en madrid 20220922093505
CNMC - Archivo

La CNMC ha obert una investigació a diversos operadors actius al sector energètic espanyol per possibles pràctiques anticompetitives, segons ha informat aquest dimecres, sense oferir noms concrets.

Fonts coneixedores de les indagacions han indicat a Europa Press que la investigació se centra en el sector dels carburants després de les denúncies presentades per petits operadors per possibles pactes de les grans petrolieres -Repsol, Cepsa i BP- per iniciar des de fa uns mesos una campanya agressiva de descomptes.

Alhora, altres fonts han assenyalat que Endesa, Iberdrola i Naturgy no han estat investigats pel regulador.

Entre els dies 28 de novembre i 2 de desembre de 2022, la CNMC va dur a terme inspeccions a la seu de diversos operadors del sector energètic espanyol en el marc d'una informació reservada oberta després de la presentació de diverses denúncies.

Fonts de Repsol i Cepsa han confirmat a Europa Press les inspeccions per part del regulador de competència i han assenyalat que han posat a disposició de l'organisme supervisor tota la informació requerida i que li han ofert la seva col·laboració.

Així mateix, van mostrar el seu "ple convenciment" en la correcta actuació en matèria de competència i en el compliment de la legislació.

En cas de confirmar-se l'existència de pràctiques anticompetitives en aquest mercat, podrien constituir una infracció dels articles 1 i 2 de la Llei de Defensa de la Competència i 101 i 102 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

Les inspeccions són un pas preliminar en el procés de recerca de les suposades pràctiques anticompetitives i no prejutgen el resultat de la investigació ni la culpabilitat de les entitats, ha explicat la CNMC.

Si, com a resultat de la inspecció, es trobessin indicis de pràctiques prohibides per la Llei de Defensa de la Competència i pel Tractat de Funcionament de la Unió Europea, es procedirà a la incoació formal d'un expedient sancionador, ha afegit.

La CNMC recorda que les pràctiques anticompetitives i els abusos de posició de domini constitueixen una infracció molt greu de la legislació de competència, que pot comportar multes de fins al 10% del volum de negocis total de les empreses infractores a l'exercici immediatament anterior al de imposició de la multa.

Noticias relacionadas

contador