ep tren averenfela serie 100
RENFE

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha donat 'llum verda' al que serà el primer servei ferroviari d'Alta Velocitat privat que operarà a Espanya en competència amb Renfe, un servei promogut per Ilsa, una comapnyia controlada per Air Nostrum.

Es tracta d'una connexió internacional entre Madrid i Montpeller que, tot i això, realitzarà parades nacionals amb la qual cosa a la pràctica, podrà oferir viatges entre Madrid i Barcelona, ​​un dels corredors amb més trànsit de viatgers.

Es tracta d'una connexió internacional entre Madrid i Montpeller

El 'superregulador' ha donat via lliure a aquest servei després de constatar que l'oferta global que planteja compleix els requisits per ser considerat com a tràfic internacional, l'únic de transport ferroviari de viatgers que actualment està liberalitzat. L'obertura a la competència del tràfic nacional està prevista per a finals de 2020.

Així, la CNMC assegura haver constatat que almenys el 30% dels viatgers de l'AVE Madrid-Montpeller d'Air Nostrum realitzaran trajectes entre els dos països, i que almenys el 20% del seu recorregut és fora d'Espanya, tal com estableixen les directives europees per considerar un trànsit com internacional.

L'òrgan que presideix José María Marín Quemada ha analitzat aquesta connexió AVE internacional privada a instàncies de Renfe.

En la resolució, la CNMC conclou que el llançament per part d'Ilsa d'aquest servei internacional tindrà "efectes positius" per als usuaris atès que, segons el que s'ha avançat per l'empresa al seu pla de negoci, "triplicarà les freqüències actuals entre Madrid i la ciutat francesa i les elevarà en un 50% des de Barcelona".

VIATGES MÉS CURTS I MÉS BARATS

Així mateix, estima que es reduirà el temps total de viatge i es millorarà l'oferta ferroviària actual, ja que, segons la comissió, "els temps proposats per Ilsa per als seus trajectes són un 10% inferiors als de Renfe i seran més barats".

El 'superregulador' ha donat el seu vistiplau al nou servei atès que, a més de complir amb els criteris de tràfic internacional, l'operador s'ha compromès a aportar informació semestral sobre el nombre de viatgers entre les diferents estacions i els ingressos que n’obtingui.

Així mateix, Ilsa assegura que limitarà la venda de bitllets nacionals en el cas que superin el 70% establert perquè el trànsit es consideri internacional.

Pel que fa a la posada en servei d'aquest primer AVE privat, encara està pendent d'un tràmit de la sol·licitud d'intervenció que la companyia ha elevat a la CNMC per poder utilitzar trens AVE de Renfe.

En concret, es tracta d'unitats dels AVE més antics de Renfe, els S-100 d'Alstom que la companyia va comprar per a l'AVE a Sevilla, que Air Nostrum pretén utilitzar a través de la filial Renfe Lloguer.

EL DEUSTCHE BAHN DEMANA UNA ALTRA CONNEXIÓ

La CNMC dona llum verda a aquesta connexió AVE internacional després que el passat mes de maig la companyia ferroviària alemanya Deutsche Bahn, a través de la seva filial Arriva, li cursés també una sol·licitud per entrar a operar transport de viatgers en tren a Espanya.

En aquest cas, va demanar operar una línia internacional entre Galícia i Portugal (entre La Corunya i Porto) a partir de mitjans del proper any que ve, no obstant això, també tindrà parades a Espanya.

En concret, aquest servei d'Arriva tindrà parades a les estacions de La Corunya, Santiago de Compostel·la, Pontevedra i Vigo Guixar, pel que fa al territori espanyol. D'aquesta manera, oferirà serveis entre aquestes ciutats gallegues alternatius als de Renfe.

Noticias relacionadas

contador