ep archivo   torres electricas
EP - Archivo
17,24€
  • 0,22€
  • 1,29%

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha aprovat l'informe sobre el projecte de Reial Decret pel qual s'estableix la metodologia de retribució de Red Eléctrica d'Espanya, aplicable a cada un dels anys del període 2014-2019.

Segons ha informat aquest dilluns l'organisme, la proposta de norma informada té com a objectiu establir una metodologia que permeti retribuir l'operador de sistema elèctric per l'exercici de les funcions i la prestació dels serveis que té encomanats.

La CNMC valora com adequat i positiu el projecte de reial decret i recorda que REE va rebre durant 2014-2019 retribucions provisionals, per la qual cosa era necessari establir la metodologia de retribució per fixar les retribucions definitives.

La metodologia retributiva d'aquest projecte de Reial decret per 2014-2019 pren com a punt de partida la proposta de metodologia de retribució de l'operador de sistema elèctric elaborada per la CNMC. A més, és coherent amb la Circular 4/2019, de 27 de novembre, de la CNMC, que estableix la metodologia de retribució de l'operador de sistema des de 2020.

El projecte de Reial decret dona el mandat a la CNMC per proposar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic la retribució anual per a cada un dels anys del període 2014-2019 d'acord amb la metodologia establerta en aquesta norma.

Tot i que el projecte de reial decret estableix que l'operador del sistema ha de remetre a la CNMC tota la documentació que consideri necessària per dur a terme la verificació dels costos subjectes a acreditació documental, la Comissió considera que amb la informació remesa i les anàlisis realitzades durant el període 2014-2019 disposa d'informació suficient per calcular la retribució anual des del 2014 a 2019, sense perjudici de la possibilitat de remetre un ofici d'algun aspecte concret.

Respecte a la retribució pels costos addicionals derivats de noves funcions donades a l'operador de sistema per la normativa nacional al llarg del període objecte d'anàlisi, la CNMC considera necessari identificar amb precisió aquestes noves funcions.

En particular, les subhastes d'interrumpibilitat anteriors a 2019 i les proves de rendiment per a la determinació dels paràmetres aplicables als costos variables de les instal·lacions de generació pertanyents als sistemes elèctrics insulars i extrapeninsulars, són els casos en què la regulació ha reconegut expressament costos addicionals a l'operador de sistema.

La CNMC ha incorporat específicament aquests costos en les seves propostes de retribució de l'operador de sistema incloent als informes sobre les propostes d'ordres ministerials per les quals es revisaven els peatges d'accés.

D'altra banda, la CNMC considera que en el càlcul de la retribució anual reconeguda a l'operador de sistema elèctric han de minorar els costos associats a les actuacions de verificació en el sistema de mesures que realitza l'operador de sistema a petició dels agents.

Finalment, respecte a la liquidació de la retribució de l'operador de sistema per al període 2014-2019, considera que s'ha de fer en la primera liquidació que es calculi després de l'entrada en vigor de l'ordre ministerial que estableixi la retribució del període.

Noticias relacionadas

contador