La majoria de vegades que el mercat actua guiat per la por, la banca és qui en surt més malparada, i en el cas de la crisi del coronavirus no tenia per què ser diferent. Els bancs espanyols es van deixar el dilluns un 10,6% de mitjana, i ja han perdut gairebé un terç del seu valor en Borsa només aquest any, i alguns cotitzen a mínims històrics ara que comença a treure el nas la tan temuda recessió i que les mesures que prenguin els bancs centrals complicaran encara més el seu negoci.
Noticia relacionada
Pánico en las bolsas: el Ibex (-7,96%) cierra la cuarta peor sesión de la historia“Aquest entorn és negatiu per al negoci i això és el que reflecteixen les cotitzacions, incloent-hi les mesures que el Banc Central Europeu (BCE) pugui adoptar, i la por que tot això es tradueixi en recessió”, explica Nuria Álvarez, analista de Renta 4.
Els bancs espanyols van tancar la sessió del dilluns, la quarta pitjor de la història de l'Ibex 35, amb un enfonsament mitjà del 10,6%, que va ser especialment fort al Sabadell (-15,8%), el BBVA (-13,2%) i el Santander (-12%); també va afectar a Bankinter (-10,4%), Liberbank (-10,3%), Bankia (-9,1%), CaixaBank (-8,4%) i Unicaja (-5,7%). En el cas de tres d'aquests, Bankia, Sabadell i Liberbank, les fortes caigudes dels últims dies els han dut a seus mínims històrics; tot el sectorial bancari europeu es troba en la mateixa situació.
Aquest enfonsament de les cotitzacions, que està sent més fort que el d'altres sectors, reflecteix la por dels inversors en vista de l'escenari que obre la crisi del coronavirus per a la banca. Totes les sortides semblen negatives per a la banca: si els bancs centrals decideixen aprofundir en les mesures expansives, malament, però si decideixen no fer-ho, pitjor, perquè el negoci de les entitats podria ressentir-se'n igualment amb la recessió.
“Els bancs sónpenalitzats per les expectatives de creixement econòmic inferior, que afecten el seu negoci (menor demanda de crèdit, menys operacions de banca d'inversió...), a això hi hem de sumar les mesures dels bancs centrals, que també afecten el negoci, amb tipus d'interès més baixos, i l'impacte d'un Euríbor a 12 mesos, que ha tornat a aprofundir a la zona de mínims històrics”, afegeix Álvarez, que no oblida el “risc de recessió que, si s'arribés a produir, acabaria de rematar el sector, per l'augment de la morositat”.
L'ESPASA DE DÀMOCLES
La ràpida expansió del virus i el seu efecte sobre l'economia han empès als bancs centrals a posar-se a treballar per intentar contenir l'“efecte coronavirus” i alguns, com la Reserva Federal, han sorprès el mercat amb mesures molt agressives.
Noticia relacionada
La Fed recorta los tipos de interés 50 puntos básicos por el impacto del coronavirusAixí, “els bancs tenen penjant sobre el seu cap l'espasa de Dàmocles dels bancs centrals. La Reserva Federal dels Estats Units ha hagut de sortir al pas amb urgència (...) i el mercat descompta ja pràcticament amb una certesa del 100% que tornarà a fer el mateix a la reunió ordinària de la setmana vinent”, explica Aitor Méndez, d'IG.
En la seva opinió, encara que el BCE té menys marge d'actuació, “no es pot descartar que acabi portant els seus tipus de referència per sota del 0%”, cosa que acabaria de rematar la banca europea i, especialment, l'espanyola, que és especialment sensible als canvis de tipus.
“El negoci fonamental d'un banc és comprar diners un preu i vendre'l per un preu superior, de manera que si l'autoritat monetària situa els tipus en negatiu, això perjudica la seva rendibilitat”, resumeix Méndez. Per a l'analista, “donada l'absència de precedents, és molt difícil per al mercat calibrar quin serà l'impacte real d'aquesta nova epidèmia sobre l'economia”, però els inversors “comencen a descomptar la possibilitat d'una entrada en recessió”.
Encara que el mercat estigui descomptant una recessió, des de Renta 4 consideren que encara existeix “massa incertesa” i que serà necessària la revisió de les previsions de creixement econòmic per part de les institucions internacionals, que hauran d'incloure l'“efecte coronavirus". També s'anticipa una onada de 'profit warnings' per part de les empreses.
En qualsevol escenari potencial, les mesures que s'implementin, que afectaran el negoci dels bancs, podrien fer que les cases d'anàlisis i de ràting hagin de revisar les seves perspectives, i en conseqüència, l'efecte perniciós per als bancs serà pitjor. Caldrà estar atents.