- El sector és el més castigat en borsa durant els dos últims dies
El sector elèctric està patint el major càstig de la borsa espanyola durant els últims dies i explica el pitjor comportament de l’IBEX respecte a la resta d'Europa. La raó és l'acord signat dijous entre el PSOE i Units Podem, que preveu una sèrie de mesures que poden emportar-se per endavant fins al 13% del benefici de les grans elèctriques, segons càlculs de JP Morgan. La més perjudicada, si el projecte tira endavant al Parlament, serà Endesa, seguida per Iberdrola i Naturgy.
Segons el parer d'aquesta entitat, la mesura que pot fer veritable dany al sector consisteix a acabar amb la "sobreretribució" que reben algunes fonts d'energia que "van ser instal·lades en un marc regulador anterior a la liberalització i han recuperat àmpliament els seus costos d'inversió". El document acordat amb Podem anomena "beneficis caiguts del cel" i es refereixen a la hidroelèctrica i la nuclear.
De fet, planteja la possibilitat d'"establir un límit que determinades tecnologies poden cobrar al mercat elèctric" majorista, i la diferència entre aquest límit i el preu de mercat es farà servir per abaratir el rebut de la llum.
Segons els càlculs de JP Morgan, eliminar 10 euros per megawatt/hora dels ingressos hidroelèctrics s’emportaria per endavant el 3% del benefici per acció d'Endesa i Iberdrola, i l'1,5% dels de Naturgy (Gas Natural Fenosa). Però si s'hi afegeix l'energia nuclear, estem parlant d'un 10% més del benefici d'Endesa (un 13% en total) i un 6% per a Iberdrola (9% en total). Naturgy surt pitjor lliurada amb un impacte del 2% en els seus comptes, xifra que deixa el total en el 3,5%.
DALTABAIX EN BORSA
Això explica que les dues primeres siguin les més castigades durant les dues últimes jornades. Aquest divendres, Endesa i Iberdrola perden més del 3,5%, mentre Naturgy 'només' es deixa el 2%.
No obstant això, JP Morgan no ho veu tan dramàtic. En primer lloc, considera que aquest seria el pitjor escenari possible ('worst case scenario'), ja que el projecte necessita el suport parlamentari del PdeCat i ERC per tirar endavant, i en segon, creu que tampoc es reduiran tant les estimacions del consens del mercat, ja que aquestes no havien recollit els majors preus de la llum a Espanya... precisament pel risc d'una intervenció governamental.