- -2,09$
- -1,35%
La multinacional nord-americana Johnson & Johnson (J&J) ha estat condemnada a Oklahoma a pagar 572.100.000 de dòlars (515 milions d'euros) pel seu paper en la crisi sanitària per l'addicció al consum d'opiacis, encara que el fabricant nord-americà de productes farmacèutics i d'higiene personal ha anunciat que apel·larà la sentència.
Per la seva banda, les farmacèutiques Purdue Pharma i Teva havien arribat anteriorment a sengles acords extrajudicials per import de 270 milions de dòlars (243 milions d'euros) i 85 milions de dòlars (76.500.000 d'euros), respectivament, per evitar el judici.
A la sentència, el jutge de districte del comtat de Cleveland, Thad Balkmam, considera que els acusats "van prendre part en la comercialització enganyosa de les seves drogues i opiacis en general" i afegeix que la crisi generada per l'addicció a aquestes substàncies representa "una perill imminent i una amenaça".
Segons el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels EUA, el consum d'opiacis va estar relacionat amb 400.000 morts per sobredosi als EUA entre els anys 1999 i 2017. Des de l'any 2000, al voltant de 6.000 persones van morir per aquesta causa a Oklahoma, segons les dades de les autoritats de l'Estat.
"La decisió en aquest cas és errònia", ha assenyalat J&J en un comunicat, ja que l'Estat no va presentar evidències que els productes o accions de l'empresa provoquessin les molèsties, a més de considerar que les reclamacions de l'Estat violen els principis fonamentals del procés en tractar de responsabilitzar a una empresa per conductes permeses per les lleis i regulacions federals.
"Janssen (J&J) no va causar la crisi dels opiacis a Oklahoma, i ni els fets ni la llei recolzen aquest resultat", va declarar Michael Ullmann, vicepresident executiu i assessor general de Johnson & Johnson. "Reconeixem que la crisi d'opiacis és un problema de salut pública molt complex i tenim una profunda solidaritat per tots els afectats", ha afegit.