ep tealizacion de un test rapido de coronavirus
AYUNTAMIENTO DE ZARAGOZA / MIGUEL G. GARCÍA

Interpharma, la companyia que va actuar com a proveïdor al Govern espanyol dels kits de diagnòstic de coronavirus adquirits per 17 milions d'euros a l'empresa xinesa Shenzhen Bioeasy Biotechnology que van resultar defectuosos i van haver de ser retornats, explica que l'empresa disposava de llicència per a exportar i que el producte els va ser ofert amb totes les garanties documentals, com van comprovar les autoritats espanyoles, i que després de la devolució, ells van assumir tots els costos de l'operació.

"L'únic objectiu d'aquesta companyia ha estat oferir una alternativa que pogués ser d'utilitat en la detecció precoç de la Covid-19, condicionant el subministrament dels test a la pertinent validació per part de les autoritats sanitàries espanyoles", expliquen en un comunicat.

Segons assenyalen, l'empresa a través de la qual es van adquirir aquests test, Shenzhen Bioeasy Biotechnology, "disposava en aquell moment de l'acord de llicència per a exportar els seus productes i els test compten amb el Marcatge CE i el certificat TÜV, que en permeten la comercialització i venda a la Unió Europea" i "el fabricant va aportar la documentació requerida sobre les certificacions, estudis clínics i protocols d'ús, que es va traslladar al seu torn a les autoritats espanyoles, que la van analitzar i validar".

Justifiquen l'elevat número de tests adquirits per "la situació d'emergència i l'escassetat d'aquests productes al mercat", per la qual cosa en van bloquejar la major partida possible per garantir-ne el subministrament futur, "en previsió que aquests test poguessin ser una bona alternativa per a la detecció precoç del covid-19, i es van enviar les primeres partides, que serien testades".

Després de rebre els primers lots, les comprovacions de les autoritats sanitàries espanyoles van revelar que no complien els estàndards requerits, i se'n va ordenar la devolució. "Quan ens va ser comunicada aquesta situació, es va procedir a l'abonament íntegre de l'import satisfet en virtut de l'acord, assumint aquesta companyia tots els costos generats pel subministrament i encara abans d'haver rebut els lots de test subministrats" assegura el comunicat d'Interpharma, un laboratori farmacèutic espanyol fundat el 1972.

Segons ha explicat aquesta mateixa tarda el Ministeri de Sanitat, la contractació del subministrament de 659.000 kits de diagnòstic per al coronavirus per import de 17.143.885 euros va quedar anul·lat en demostrar-se que la sensibilitat dels productes era inferior a la desitjada. "Es va presentar llavors un requeriment a l'empresa per a la devolució dels béns lliurats i la sol·licitud de devolució de l'import satisfet fins al moment, en total 6.998.035 euros. El reintegrament es va efectuar el 17 d'abril", detalla.

contador